≡ Menu

Ingen bisfenol A i mammors blod

hämtaMen så  glad jag blir. Under  0,2 miljarddels gram per milliliter av Bisfenol A, ett hormonstörande ämne, ( hur tusan kan man mäta så små mängder- jag bara undrar?) finns i mödrars blod enligt nya studier från Livsmedelsverket. Det kan man väl kalla ”ingen Bisfenol A alls” och inte ”låga halter” som Livsmedelsverket gör i sitt pressmeddelande – eller kan man inte det?

Studier från EFSA visar att halterna har minskat ordentligt på senare år hos folk i allmänhet. Nu funderar Livsmedelsverket om inte heller de studierna visar rätt resultat utan att halterna kan vara än lägre. Kanske har proverna kontaminerats av ämnet i provrör etc. Inte vet jag.

Frågan jag ställer mig är om den utfasning av Bisfenol A som skett i vissa produkter på grund av larmen har bidragit till att halterna är låga, eller har det aldrig varit någon fara…?  Oavsett. Glädjande är det.

För övrigt diskuterar vi kemikalier i vardagsprodukter på ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm den 17 februari kl 18-20.  Temakvällen är fullbokad med mängder av folk på väntelistan- så tyvärr…

PS 4 februari: I dagens DN debatt säger forskare att det är  oansvarigt av Livsmedelsverket att blåsa faran över för Bisfenol A.

PS 5 februari: Replik från Miljöminster Lena Ek, DN Debatt 

PS 12 februari: Debatten går vidare. http://www.unt.se/debatt/larma-med-ansvar-2891091.aspx

PS 12 mars: Carl-Gustaf Bornehag, Karlstad Universitet, kritiserar Livsmedelsverket:  http://matnyttig.se/tidigare-artiklar-hidden/20-kunskap6/1708-livsmedelsverkets-uttalande-om-bisfenol-a-aer-felaktigt

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Gunnela 25 januari 2014, 10:15

  Nu hoppas jag att fler än du och jag kan glädja sig åt att risken med Bisfenol A inte är lika stor som man trodde från början. Visst ska vi minska riskerna för skadliga kemikalier så långt möjigt, men det handlar sannolikt om prioriteringar – eller hur. Jag kan tänka mig att det finns de som är besvikna.

 • Affi 27 januari 2014, 9:36

  Härligt, det känns bra och jag tror det ligger något i Gunnelas sista mening härovan!

 • Louise Konsumentkoll 06 februari 2014, 7:03

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/livsmedelsverket-man-maste-arbeta-for-en-strangare-lagstiftning_8962672.svd

  Diskussionen om Bisfenol A fortsätter i flera medier. Se länk ovan från i dag.