≡ Menu

Insektschips med knäpp näringsdeklaration

20160328_083442Käkade chips gjorda på syrsor häromdagen. Inte tokiga alls. En vän hade tagit med sig dem från USA. Skulle vara nyttigare än vanliga chips enligt etiketten. Nyttigare? Det tog tid att reda ut.

Gud bevare oss för näringsdeklarationer som USAs.  Alla näringsvärden står per portion, en portion i detta fall är en ”cup” (2,25 dl) med 35 chips och den innehåller 150 kcal.

Tacka vet jag näringsinnehåll per hundra gram så att man kan jämföra ett livsmedel med ett annat. Och så får man väl ha så mycket i huvudet att man vet att 100 gram chips är en enorm portion medan  100 gram kött är en ganska liten portion, om man nu skulle få för sig att jämföra näringsinnehållet i så aparta produkter.

I vilket fall som helst var syrschipsen goda. Jag har ätit kakor av syrsmjöl tidigare och de var uräckliga.  Och efter mycket räknande fick jag fram att chipsen innehöll ungefär en fjärdedel färre kalorier än vanliga potatischips. Inte så dumt. Kanske något för framtiden. EU säger fortfarande nej till att sälja syrsmat tror jag. Vi brukar ju inte äta syrsor, så man ska pröva livsmedlet enligt Novel foodsförordningen så att maten inte innebär någon hälsorisk.