≡ Menu

Inte ett saltkorn i lunchrätten

20131111_134743En helt osaltad lunchmåltid. Det var vad vi bjöds på Livsmedelsföretagens och Visitas saltseminarium i veckan. Där hade man samlat duktiga kockar, restauratörer och produktutvecklare från livsmedelsindustrin till en faktaspäckad förmiddag och workshop på eftermiddagen.

Vi fick oss mycket till livs. En medlem ur svenska kocklandslaget vittnade om att när laget tävlar internationellt gäller det att dra ner på den normala saltmängden i maten, annars har de ingen chans att vinna. En annan berättade att utländska turister gillar Sverige. Förutom, påpekar några, att de inte tycker om maten. Den är för salt.

Lunchen då’? God!

Fina råvaror väl tillagade behöver inte salt konstaterade de flesta av oss. Kryddar man kompetent lyfts smakerna, med till exempel pepparrot. Fast när det gäller koljan vi serverades hade det nog behövts lite salt i kokvattnet tycker jag. Inte för smakens skull utan för konsistensen. Salt gör att fiskköttet blir fastare. Salt binder vätska.

Summa summarum. Vi fick oss nog alla flera tankeställare. Det går att dra ner på saltet i maten. Det ger godare mat och bättre hälsa!

Här är en utmärkt sammanfattning av dagen av Anna Lind Lewin.

Comments on this entry are closed.

 • Åsa 14 november 2013, 11:36

  Kul att få läsa!

  Har själv tonat ned salt mycket. Det finns mycket annat som kan ge smak.

  Bra det som presenterades av KfS i somras ang salt !

  Sen finns det väl för alla något du personligen anser det ska vara salt i.

 • Affi 15 november 2013, 7:01

  Instämmer med Åsa och Louise, spännande att se om livsmedeslindustrin hittar på något åt detta hållet…

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: