≡ Menu

Inte konstigt att Mexikanerna är tjockast – stora skillnader i socker och salthalt i maten

salt-max-min

I går släppte vi vår saltrapport ” Mer eller mindre salt i maten”, en granskning av salthalten i 300 produkter jämfört med samma livsmedel 2013. Den visar bland annat att det är stora skillnader på salthalt i likadana livsmedel beroende på vem som har tillverkat dem. Kan en tillverkare sänka salthalten i ett varumärke utan att kunderna flyr borde ju alla kunna göra det resonerar vi. Så sätt igång!

I går kom också en intressant undersökning från WASH, ”World Action on Salt and Health” där man jämfört socker och salthalten i frukostflingor i olika länder och sett att mängderna skiljer sig väsentligt. T ex så innehåller nästan alltid Kelloggs och Nestlés frukostflingor som säljs i Mexiko massa socker och salt medan det är betydligt beskedligare innehåll i de nordiska länderna, inte minst i Finland som har jobbat på bra under många år med att få ner salthalten i maten. Inte konstigt att Mexikanerna är tjocka och att regeringen har gjort sockerrik mat dyrare för att stävja diabetesepidemin i befolkningen. 

Kanske kan vi ta åt oss lite av äran av att Sverige inte ligger i sockertoppen. För tio år sedan fanns det även här frukostflingor som till hälften var gjorda av socker. Vi har sedan dess arbetat ganska intensivt med att få ner socker och salthalt i maten. Men det kan bli ännu bättre förstås.