Ja till bakdatum på bröd + nytt ”Dilemma”

av Louise Konsumentkoll den 18 juni 2012

Tack alla som hjälpt oss med vårt ”Dilemma” om bakdatum på bröd. Nästan 800 har läst inlägget och 600 har röstat. En stark majoritet vill behålla bakdatumet på bröd och många goda argument för detta finns i kommentarsfältet.

Bakdatum
Med våra medlemmars åsikter i ryggen arbetar vi förstås vidare för att behålla bakdatumet även om det möjligen ökar svinnet i brödhyllorna. Den ekvationen får bagerier och butiker lösa på annat sätt. Till exempel genom att rea ut bröd som inte säljs, precis som många butiker har börjat med på andra varor.
Vi har skickat resultatet av ”Dilemmat” till Livsmedelsindustriernas branschorganisation, Li, till Sveriges bagare & konditorer, till branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel samt till Coop så de är väl informerade om vår inställning.

Nu till nästa ”Dilemma”:

Vissa bröd fryses ner på bageriet direkt efter att de har bakats för att sedan tinas upp i takt med konsumenternas efterfrågan. På det frysta brödet anges inte bakdatum, när brödet tinas upp märks det med bäst före-dag.

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: