≡ Menu

Ja till bakdatum på bröd + nytt ”Dilemma”

Tack alla som hjälpt oss med vårt ”Dilemma” om bakdatum på bröd. Nästan 800 har läst inlägget och 600 har röstat. En stark majoritet vill behålla bakdatumet på bröd och många goda argument för detta finns i kommentarsfältet.

Bakdatum
Med våra medlemmars åsikter i ryggen arbetar vi förstås vidare för att behålla bakdatumet även om det möjligen ökar svinnet i brödhyllorna. Den ekvationen får bagerier och butiker lösa på annat sätt. Till exempel genom att rea ut bröd som inte säljs, precis som många butiker har börjat med på andra varor.
Vi har skickat resultatet av ”Dilemmat” till Livsmedelsindustriernas branschorganisation, Li, till Sveriges bagare & konditorer, till branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel samt till Coop så de är väl informerade om vår inställning.

Nu till nästa ”Dilemma”:

Vissa bröd fryses ner på bageriet direkt efter att de har bakats för att sedan tinas upp i takt med konsumenternas efterfrågan. På det frysta brödet anges inte bakdatum, när brödet tinas upp märks det med bäst före-dag.

 

Comments on this entry are closed.

 • Helena 18 juni 2012, 9:28

  Hej! Jag tror att omröstningsalternativen kan misstolkas och därmed även resutatet. Tänkte först kryssa i- Ja, om det märks att det varit fryst. I själva verket vill jag veta när det har bakats, att det har varit fryst och rekommenderat bäst föredatum. Som konsument vill jag absolut veta när det har bakats för att själv kunna ta ställning till om det varit fryst rimmligt länge. Jag väljer alltid bröd som är ordentligt uppmärkt så i slutänden är det brödtillverkarna själva som förlorar en potentiell storfamiljskund varje gång detta saknas för det finns alltid alternativ. Däremot vore det mycket enklare för oss som konumsenter om det fanns en bra standard för då får vi fler valmöjligheter.

 • Inger Skarstedt 18 juni 2012, 9:43

  Det är ju ännu viktigare med bakdatum om brödet varit fryst för ”mognadsdprocessen” går ju mycket fortare på ett bröd som varit fryst. I alla fall är det min erfarenhet.

 • Adam 18 juni 2012, 10:16

  Jag skulle vilja köpa mitt bröd fryst så att jag sen kan förvara det i frysen hemma och tina upp efter behov. I ett singelhushåll är det inte alltid brödet går åt innan det blir torrt/mögligt. Det känns onödigt att köpa bröd som tinas i butiken för att ta hem det och frysa det en gång till.

 • Christina Gustafson 18 juni 2012, 10:33

  Jag tycker man borde märka med upptiningsdatum samt att brödet varit fryst.

 • Lars-Erik Blom 18 juni 2012, 10:57

  Fryst bröd borde vara märkt med:
  Bakdatum=infrysningsdatum
  Upptiningsdatum
  Bäst före datum
  Jag vill veta hur länge brödet har legat nedfryst också och förutsätter att sådant bröd fryses omedelbart efter tillverkningen och alltså inte som någon ”reservutgång” om det skulle bli kvar några pallar.

  Håller också med om att det borde gå att köpa brödet i fryst skick för att sedan kunna tina upp det efter behov.

 • Oswald W 18 juni 2012, 12:03

  Jag tycker att fryst bröd skall märkas med följande: Bakdatum, Frysförvarat bäst föredatum samt antal dagar brödet kan anses bäst före från det att brödet tinats upp första gången.

 • Oscar H 18 juni 2012, 12:17

  Precis som andra kommentatorer fryser jag in mycket av mitt bröd. Jag upplever att ett bröd inte, kvalitetsmässigt, klarar av att frysas in en andra gång. Därför vill jag att det ska märkas så jag vet hur jag kan förvara brödet jag köper.

 • Jan Andersson 18 juni 2012, 12:51

  För att det skall vara spårbart om något ohälsosamt har kommit med vid bakning skall det vara datummärkt med bakdatum. Det bör även vara märkt med att det har varit fryst. Brödet blir inte bra om det fryses flera gånger.

 • marie frölund 18 juni 2012, 13:30

  Skänk brödet till hemlösa

 • Misa 18 juni 2012, 13:56

  För mig är det viktigt att veta att brödet har varit fryst (frysdatum, samt upptiningsdatum, dvs när det tas fram ur frysen), samt när det har bakats.
  Bäst före datum är frö mig ointressant, jag smakar på brödet och avgör om jag kan äta det eller inte.

 • Joakim 18 juni 2012, 14:11

  Betydligt vanligare är väl att själva degämnet fryses ner i bageriet, för att sedan tinas upp och bakas i butik.

 • Sonja 18 juni 2012, 14:18

  Jag vill veta när; brödet är bakat, frysdatum (jag vill inte frysa in bröd som varit fryst!) och upptiningsdatum. Bäst före datum klarar jag mig utan.

 • Ebba Modén 18 juni 2012, 14:51

  Tycker absolut att bakdatum också ska finnas. Så man vet hur länge det varit fryst innan det kommer till butik. Man kan ju vilja frysa det själv och då har det en viss betydelse hur länge det redan varit fryst!

 • Jane Nilsson 18 juni 2012, 18:40

  Jag skulle vilja att fryst bröd säljs fryst! Bor ensam så för mig är det bättre att ha brödet i frysen. Då skulle jag gärna ha bakdatum på och bäst före datum när det förvaras i frysen.

 • Bo Tengblad 18 juni 2012, 20:01

  Ingen särskild kommentar

 • B Persson 19 juni 2012, 13:19

  Samma sak gäller för bröd som varit färdigjäst, fryst och sedan färdigbakat i i butik. Är det enkelt att trycka in bäst-före-dag borde det inte vara svårare att lägga till bakdag. Om man bara vill ange endera ska det vara bakdag. Bäst-före-dag avgör ändå jag i vilket fall som helst.

 • Sandra 21 juni 2012, 21:03

  Egentligen vill man väl ha tiningsdag på fryst bröd. Spelar ju inte någon större roll när det bakats, bara det varit fryst hela tiden. Fast det klart om det varit fryst i ett halvår kan det ju ha blivit tråkigt i alla fall…