≡ Menu

Jag slänger mat

Tänk att det ska ta ända tills jag kommer upp i pensionsåldern (nästan) att begripa en så enkel sak. Det handlar om min frys.

Eftersom vi har en som inte behöver frostas av så städar jag sällan frysen. Väldigt sällan. Där samlas mängder av infrusen mat av diskutabel karaktär. När jag äntligen tar mig an uppgiften uppkommer dilemman. Hur många månader eller år har de där matlådorna med rester av goda middagar legat i frysen? Ingen aning. Slänger för säkerhet skull så jag inte tinar upp någon härsken sörja. Och hoppsan, här ligger, bröd i plastpåsar med några skivor bröd som ser äckliga ut, korvar med frysskador som ramlat ur sina förpackningar, bitar av  lax både färsk och varmrökt och några påsar med bleka grönsaker blandade med isfrost till hårda klumpar… Jag slänger.

Men nu har jag sett ljuset! En så banal sak som att sätta etiketter på frysens lådor med ”bröd och glass”, ”grönsaker och svamp”, ”kött och chark”, ”bär och matlådor”  har revolutionerat livet. Ja faktiskt.

Nu vet vi var allt finns och köper inte på oss något som redan finns och langar in. Och tänk vad en datummärkning på resterna jag fryser in kan göra. Nu vet jag hur gammalt allt är. Jag slänger knappt något.

Ja, tänk vad tid det kan ta för vissa att göra det mest uppenbara. Som förenklar livet och samtidigt sparar pengar och miljö.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 27 september 2013, 11:09

  Haha, Louise, sent ska syndaren vakna. Jag började med att slänga ut en av mina frysar när ungarna flyttade hemifrån… Insåg plötsligt att det behövs inte så mycket på lager. Numer rymmer frysen i huvudsak det vilda köttet, hembakta bullar och lite bär. En och annan matlåda som alltid planeras vara uppätet inom en vecka. Jag har inte så mycket plastburkar kvar heller…

  • Louise Konsumentkoll 02 oktober 2013, 15:48

   Affi: Vi har i stället investerat i ytterligare två frysar till när pojkarna flyttade hemifrån!Vi fick mer tid att odla och ta hand om alla bär. Efter denna säsong är de knökfulla.

 • Affi 04 oktober 2013, 6:24

  Gör du åt allt du stoppar i frysarna?

  • Louise Konsumentkoll 05 oktober 2013, 7:35

   Affi: Jajemen. Har inte allt gått åt till nästa säsong så får man ställa till kalas! Och göra sylt av bären.