≡ Menu

Jag tjatar på om att sänka temperaturen i kyldiskarna

Oj, oj, oj vad det plötsligt blev intresse i media för vårt krav att sänka temperaturen i kyldiskar och kylskåpen hemma. I kväll blir det ett längre inslag i TV4. På onsdag samlar vi en liten panel för att diskutera frågan samtidigt som vi släpper vår första film. Vi bjuder in media och livsmedelsbranschen till diskussion.

Med risk för att bli väldigt tjatig. Det finns bara fördelar om man sänker temperaturen några grader från + 8 till cirka + 4 – 5 grader. Maten håller sig fräschare väsentligt mycket längre och halten av eventuella konserveringsmedel kan troligen sänkas liksom salthalten. Salt är ju i sig ett konserveringsmedel. Vi äter generellt på tok för mycket salt.

Så länge det står förvaringstemperatur max +8 grader på livsmedlen vi köper hem, kan man knappast begära att vi konsumenter själva ska komma på att vi helst inte ska ha högre temperatur än + 5 grader i kylskåpen.

Handelns argumenterar att vad spelar det för roll om de sänker temperaturen på färskvarorna i butik om de ändå förvaras för varmt hemma. Det argumentet håller inte. Inte heller att det skulle kosta livsmedelskedjorna2 miljarder kronor att byta ut alla kyldiskar som inte klarar en lägre temperatur. Inte heller att det går åt massa mer energi. För det finns bra dörrar och locka att komplettera många kyldiskar med. Och dörrar kostar inte så väldigt många kronor per år med en avskrivning på tio år. Tänk efter, inte lämnar vi väl kylskåpsdörren öppen hemma? I de flesta butiker finns inga kylskåpsdörrar alls…Knäppt, eller hur? Sätter man på dörr så sjunker temperaturen utan att man behöver dra på någon energi alls. I de flesta fall.

Som vanligt är det förstås svårt att generalisera. Det finns alltid undantag. Så för att förtydliga:

 • All färsk mat hålls inte i max + 8 grader i butikerna. Köttfärs, färsk fisk och skaldjur etc förvaras ju i betydligt lägre temperatur. Och vissa butiker har redan i dag lägre temperatur generellt.
 • Alla mat ska inte förvaras vid + 4 – 5 grader. Vacuumförpackad lax och opastöriserade ostar ska hållas kallt och ätas snart. Många frukter och grönsaker ska förvaras kallt medan andra ska ha betydligt varmare. Så det gäller att läsa på. Till exempel i vår broschyr som du hittar på www.slangintematen.se. Där hittar du också trailern till vår första lilla animerade film.

Lat helg!

Comments on this entry are closed.

 • Affi 14 januari 2011, 20:11

  Fortsätt du tjata du får åtminstone betalt för att driva debatt! Kram

 • Gustav Erikson 17 januari 2011, 11:57

  Det stora problemet som jag ser det är hur producenterna skall kunna garantera BF-datum på varor som inte hanteras rätt. Det är ju inte producenter som har +8 i sina kylar. Där kan jag garantera att går temperaturen över +4 i kylen så har det gått ett larm för länge sedan. kyldiskarna ute i butikerna är också oftast ställda på lägre temperaturer för att ha marginal uppåt. Det är ju för konsumentens hantering som det står +8 på paketen för då vet producenten och butiken att det finns säkerhetsmarginaler för konsumentens hemtransport och hantering.

  Missförstå mig rätt. Jag är inte emot sänkta temperaturer men det måste vara realistiskt. Som du säger är det ju idiotiskt att man inte har dörrar på kyldiskar och liknande i butikerna och om man minskar på konserveringsmedel och annat i maten till följd av lägre temperaturer i diskarna så kommer vi ändå inte få längre hållbarhet på etiketten. Det måste fortfarande finnas marginal uppåt.

  Varor som har en hållbarhet på förpackningen på 30 dagar har säkerligen provats i lab. på 40-60 dagar i +8.

  • Louise Konsumentkoll 26 januari 2011, 9:47

   Gustav: OK, man kan diskutera om det blir längre hållbarhet på etiketten, men det blir i alla fall betydligt längre hållbarhet på produkten om både butikerna och kylskåpen hemma håller 4 – 5 grader. Inte sant?

 • Minna 17 januari 2011, 21:46

  Sänkt temperatur i kyldisken med dörrar är framtiden, så fortsätt att tjata! Heja på!