Jag vann INTE vadet! Köttkonsumtionen minskar.

av Louise Konsumentkoll den 26 februari 2015

Förbrukning-per-person5 mars: Hu’ så gräsligt pinsamt. Här nedan skryter jag om jag har vunnit ett vad. Men det har jag inte alls. Jag har förlorat vadet. Glömde nämligen helt av att Jan Bertoft och jag hade kommit överens om att den som kom närmast att gissa var konsumtionen av kilo rött kött per person och år skulle hamna 2014 skulle vinna. Jag tippade att köttkonsumtionen skulle gå ner med tre kilo på tre år 2012 – 2014 – hur jag nu kunde vara så dum – och Jan att den skulle ligga kvar eller öka. Konsumtionen av rött kött har minskat, i och för sig ett stort trendbrott och där hade jag rätt, men bara med 0,7 kilo per person. Jan ligger närmast. Jan vinner vadet och jag är den som bjuder på brakmiddag. Det ska bli skoj!

————————————————————————-

JAG VANN VADET!

För tre år sedan slog jag vad med Jan Bertoft, generalsekreterare på organisationen Sveriges Konsumenter, att köttkonsumtionen skulle minska inom tre år. Och det har den gjort! Jan trodde inte på det och höll emot.

För tre år sedan rådde det nämligen kötthajp. Spännande hur fort det kan ändra sig. Nu råder vegohajp. Kanske inte riktigt än på alla håll, men försäljningssiffror visar en kraftig ökning av vegetariska alternativ.

Jordbruksverkets siffror kom i dag.  Vi har ätit dryga halvkilot mindre kött per person jämfört med 2013. Sannerligen ett viktigt trendbrott eftersom svenskarnas köttkonsumtionen har stigit brant sedan EU inträdet 1995. Och vi äter mer svenskt kött än tidigare.

Jans och mitt vad gäller en brakmiddag på en bättre restaurang. Och jag har vunnit vadet! Om nu inte Jan är gnetig, för jag angav också med hur många kilo köttkonsumtionen skulle gå ner. Och det lyckades jag inte pricka…

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Berit mars 17, 2015 kl. 18:23

Jag förstår inte överhuvudtagit hur någon kan äta kött och gynna detta grova djurplågeri som de stackars djuren får uppleva den korta tiden de finns i livet.
Djur är levande och kännande medvarelser och känner smärta på precis samma sätt som människan.
Idag kunde man läsa i tidningen att ett par åtalas för djurplågeri på 180 kor och tjurar som var i så dåligt skick att flera fick avlivas på plats.
Vad är det för djuruppfödare?
Detta grova djurplågeri gynnar ni köttätare tänk lite på de stackars djuren.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: