≡ Menu

Jakten på de försvunna fosfaterna

Jag kan bara inte låta bli. Att fortsätta att leta fosfater efter SvDs fosfatlarm och gårdagens debattartikeln som hävdar att tillsatser av fosfat i maten påverkar hälsan för hela befolkningen. Jag har inlett jakten på tillsatta fosfater i våra livsmedel.

KasslerDet finns som sagt fosfat i charkprodukter, dock ej alla. I mörad kyckling, dock ej alla. I ost finns mycket fosfor men det är naturligt och utgör därför ingen hälsofara. Har ringt Arla och Skånemejerier för säkerhets skull man tillsätter inte fosfat till ost. Tonfisk då? Nej. Fiskbullar? Nej. Har letat tillsatt fosfat i fruktjuicer. Nej. Frysta grönsaker. Nej. Chips? Nej. Potatismos? Ja. Pulversåser? Ja.  Burksoppor? Nej, förutom en ärtsoppa som innehöll fläsk där det finns tillsatt fosfat. Vissa kakor? Ja, för att bakpulver innehåller fosfater, men det kan knappast vara en stor källa. Coca Cola? Ja. Fanta? Nej.

Jag hittar helt enkelt inte en massa produkter som innehåller tillsatta fosfater på butikshyllorna. Nu har jag i sanningens namn bara inventerat Coop och Hemköp och jag har absolut inte tittat på alla produkter så det kan finnas varumärken,  kategorier eller enstaka produkter jag helt har missat. Men än så länge ger inte mina efterforskningar något jättenapp.

Vad jag kan se så kan inte tillsatta fosfater i våra vanliga livsmedel vara ett jätteproblem som ”påverka hälsan för hela befolkningen”. Möjligen har det funnits mer fosfater i maten tidigare, men industrin har kanske fasat ut dem efter den livliga debatt som förs om tillsatser i maten. Eller också har vi aldrig haft speciellt mycket tillsatt fosfat i maten i jämförelse med USA. Vad vet jag. Å andra sidan säger CSPI att det inte finns så mycket tillsatta fosfater i USA heller… 

Eller kan det vara så att vi proppar i oss massa fler charkprodukter nu än tidigare? Nej, ”direktkonsumtionen av charkvaror har ökat marginellt sedan 1980” meddelar Jordbruksverket. Kött äter vi däremot mer av, men där hittar vi ju naturligt fosfor som inte lär vara något problem.

Därmed inte sagt att fosfaterna inte bör minska där vi hittar mycket av dem, som i charkprodukter till exempel. Och säkert finns det personer, njursjuka bland andra, som bör vara väldigt återhållsam med både fosforrika produkter  och fosfater.

Hittar du livsmedel förutom de som redan nämnts i mina tidigare blogginlägg så hör gärna av dig. Jakten fortsätter!  Själv håller jag  bland annat på att kolla ”modifierad stärkelse”  som ibland kan innehålla fosfater. Det är knappast någon stor källa antar jag, men ändå…

http://louisekonsumentkoll.se/fosfater-i-livsmedel/        http://louisekonsumentkoll.se/svds-fosfatlarm/

LISTA: Tillsatser som innehåller fosfor

  • E101 Riboflavin-5-fosfat
  • E338 Fosforsyra
  • E339 Nateriumfosfater
  • E340 Kaliumfosfater
  • E341 Kalciumfosfater
  • E343 Magnesiumfosfater
  • E442 Ammoniumfosfatider
  • E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
  • E451 Natrium och kaliumtrifosfater
  • E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater
  • E1410 Monostärkelsefosfat
  • E1412 Distärkelsefosfat
  • E1414 Acetylerat distärkelsefosfat
  • E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat

Källa: Svenska dagbladet.

 

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Affi 10 december 2013, 11:16

  Mmm intressant research, fortsätt att nysta i detta snåriga område. Tänk så lite jag har tänkt på fosfater i mat tidigare….mmmm.

 • Carina 11 december 2013, 8:57

  Vet inte vad jag skulle gjort om jag inte följt din blogg. Man kan säga att du förenklar en del för mig i alla fall 🙂 Tack för ditt gräv!

 • Lotta Brinck 11 december 2013, 12:22

  Hej
  Bra att du kollar fosfaterna.
  En tillsats av fosfat som man ofta glömmer bort är bakpulver ( E450 + E 500). En enda msk innehåller faktiskt hela 1260 mg. Ja, men lite bakpulver i en kaka spelar väl ingen roll men om man betänker alla matmuffins, cup cakes, pizzabottnar, scones, ”hälsobröd” utan jäst (men med bakpulver) vi sätter i oss blir det ett påslag trots allt. Mat som är än vanligare i USA. Och vad som är viktigare i USA och England används selfraising flour dvs vanligt vetemjöl med bakpulver som en standardingrediens. Inte bara till bakning utan också till matlagning…Som vanligt går det inte att översätta amerikanska undersökningar till svenska förhållanden.
  Kuriosa är att bakpulver är en av få tillsatser som är godkänd av föreningen ”Äkta vara”. trots att det går mycket bra att baka sockerkaka utan bakpulver…
  Dessutom är olika pulvergrötar, även för barn, vällingar och bantnings/dietpulver är stinna på fosfor…

 • Carina 11 december 2013, 13:42

  Hur ser man då på bikarbonat i bakning? Bakpulver innehåller väl bikarbonat om jag inte missminner mig.

 • Lotta Brinck 11 december 2013, 13:57

  Stämmer bra.
  Bikarbonat är E 500 och innehåller inte fosfat. Bakpulver är detsamma som E 450 (Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater) och just E 500. Så ur fosfatsynvinkel är bikarbonat okej.
  Men: Båda är basiska, liksom hjorthornssalt, och gör livsmedelen basiska och därmed förstörs en rad olika B – vitaminer. Så undvik även bikarbonat och hjorthornsalt när du bakar matbröd och pannkakor…åtminstone om du gillar att behålla näringen. Liksom bakpulver kan de också ge en otrevlig kemisk bismak.

  • Carina 11 december 2013, 14:16

   Ska minsann testa att baka utan någotdera ! Är ju jättebra om det fungerar 🙂

 • Louise Konsumentkoll 11 december 2013, 14:32

  Lotta och Carina: Oj! Det är mycket att hålla reda på om man bakar. Det gör inte jag :-). Lotta, kan inte du ta reda på hur mycket tillsatt fosfat som bakpulver innehåller och räkna ut hur mycket man får i sig om man proppar i sig en halv sockerkaka bakad enligt normalt recept. 100 gram bakpulver innehåller nästan 10 000 mg fosfor enligt livsmedelsdatabasen!
  Enligt densamma innehåller ”sockerkaka, saftig”, (och det vill man ju gärna att den ska vara) 209 mg fosfor per 100 gram. Hur mycket av fosfaten är då naturlig, tro?

 • Lotta Brinck 11 december 2013, 15:13

  I ett vanligt recept på sockerkaka används 2 tsk dvs 10 g eller nästan 1000 mg, om man använder SLVs riktvärden. Smäller du i dig en halv får du alltså i dig 500 mg. Och köpekakan innehåller definitivt mer bakpulver eftersom bakpulver är en bra ersättning på dyra ägg…

  Tror inte att sockerkaka är det stora problemet för folkhälsan utan snarare att man skvätter lite bakpulver här och där i panader, bröd, pannkakor, våfflor, färdiga degar, matmuffins osv.

  Bakpulver låter ju så ofarligt och visst är det väl så att använder du namnet; bakpulver, behöver du inte skriva ut E numret?

  Hur mycket som är naturligt fosfat i en bit sockerkaka kan jag förstås inte på rak arm. Ska inte KF.s provkök kunna ta fram sådana uppgifter?

  Vad jag däremot kan bidra med är ett bra recept på fin och saftig solskenkaka, utan tillsatt bakpulver http://www.miljomat.se/html/sokRecept.aspx?id=1&Gn=4&U=28&Recept=144148

  • Carina 11 december 2013, 15:36

   Tackar för recepten Lotta!

 • Lotta Brinck 11 december 2013, 15:37

  Vad jag manar är att 2 tsk bakpulver väger 10 g och ger med andra ord nästan 1000 mg fosfat. Och äter man en halv hemlagad sockerkaka får man i sig 500 mg fosfat.

 • Louise Konsumentkoll 11 december 2013, 16:22

  Tack Lotta. Nej, jag tror inte heller att sockerkakan är det stora problemet. Äter man en halv sockerkaka om dagen har man kanske större problem.
  Med Vår Kokbok i högsta hugg hittar jag ett sockerkaksrecept för att se hur mycket fosfor övriga ingredienser bidrar med: 50 g smör 13 mg, 1 dl lättmjölk 47 mg, socker 0 mg (!), 2 ägg 368 mg, 3 dl vetemjöl 333 mg, 1 1/2 tsk bakpulver,7.5 gram, 743 mg.
  Jo faktiskt. Fosfatet i bakpulvret ger nästan dubbelt så mycket fosfor som i övriga ingredienser. Om jag nu har räknat rätt. Intressant.

 • Lotta Brinck 11 december 2013, 16:59

  Nej , nu lurade du mig att ta fram räknedosan och näringstabellen, har egentligen inte tid med detta…
  Du räknar lite fel; smöret ger 13 mg, mjölken 94 mg, sockret inget , 2 ägg (á 55 g) 202 mg, vetemjöl 3 dl á 60 g 211 mg det blir 540 mg medan 7,5 g bakpulver ger 743 mg fosfor. Inte dubbelt så mycket men väl nästan 150 %. Fosfat helt i onödan…
  Man ska vara medveten om att i många moderna kokböcker är mängden bakpulver högre och i köpta bakverk är det mindre ägg och mer bakpulver.
  Förutom att man i falafel och grönsakbiffar hittar bakpulver och ett gammalt knep är faktiskt att blanda bakpulver i köttfärssmeten för att få den fluffig… är inte alls förvånad att du hittat fosfat i potatismos. Hur är det i barnens potatisbullar?
  Men de nordamerikanska höga värdena beror på att man är van att använda selfracing four…

  • Louise Konsumentkoll 11 december 2013, 17:11

   Lotta: Huvva. Har inte tid heller men eftersom jag är extremt nyfiken är det svårt att låta bli. Men då ska man ju helst räkna rätt. Sorry. Pinsamt. Det gick för fort!