≡ Menu

Jakten på usla förpackningar fortsätter

Förra veckan var jag på Malmö högskola och pratade förpackningar med livsmedelsindustri och forskare. Zoltan Blum, lektor på Malmö högskola, frågade sig hur det kan komma sig att att usla förpackingar överlever på marknaden år efter år, och han nämnde några stycken. Se filmen där jag visar några av hans exemplen. Träffande eller?

Har du andra exempel på idiotiska förpackningar- hör av dig! Så kan vi fortsätta att försöka påverka branschen att ta fram allt bättre förpackningar. Lättlästa, hållbara och lätta att öppna och stänga. För förpackningar behövs! Hur skulle vi klara oss utan?

PS.  Zoltan nämnde öppningsmekanismen för till exempel frysta fiskpinnar. Dvs med pappersremsa att dra i men som alltid går av på mitten. I filmen öppnar jag ett glasspaket i stället.  Findus har i alla fall övergivit flärpen och hittat på ett bättre sätt att öppna fiskpinnepaketen. Heja! Ska kolla hur det står till med övriga varumärken…

Comments on this entry are closed.

 • Affi 03 maj 2011, 9:50

  Bra, be gärna några funktionsnedsatta att testa också. Det är svårt att föreställa sig hur svårt det kan vara om man exempelvis är pigg och rask i sina händer eller ser bra. Har du förskt öppna ett paket med bitsocker utan att paketet går sönder? Eller skruva av korken på en takåsförpackning. Jag har fått köpa mig ett litet redskap som hjälper mig.

 • Rosalie 10 maj 2011, 22:54

  En förpackning jag kommer att tänka på är bongs fond på flaska. Innan man kan ösa ngt ur den flaskan måste men först öppna korken. Det brukar gå bra men sen är där en liten flärp i flaskhalsen som man måste ta bort. Den brukar gå sönder så att man inte kan öppna utan tex en tång.

  • Louise Konsumentkoll 11 maj 2011, 10:24

   Rosalie: Håller med dig helt! Jag har också uppmärksammat den korken, och i morse var jag tvungen att använda kniv för att skära runt plasten under korken av en Yogg yoghurt, 1 l förpackning. I ärlighetens namn händer det dock inte varje dag. Ska meddela Bong när jag har tid. Tack för tipset!
   För övrigt är min uppfattning att även förpackningsindustrin och livsmedelsföretagen vill ha exempel på usla förpackningar, så att de kan förbättra sig. Så alla tips är välkomna. Ibland kan jag inte på stört meddela dem, men som sagt, när jag får lite tid över ( inte minst på sommaren då jag brukar arbeta) är det så lätt att skicka en länk. Heja internet!