≡ Menu

Jordens resurser är slut för i år

I måndags den 8 augusti tog jordens resurser slut. För att klara resten av året måste vi knapra på naturkapitalet vilket såklart inte är hållbart i längden. Det är nätverket Global Footprint Network, en internationell tankesmedja, som har räknat ut när årets Earth Overshoot day inträffar. Det är lätt att känna sig modstulen över att planetens tillgångar minskar, men än är det inte kört. Det finns många saker som du själv kan göra för att bättra på planetens kapital. Här kommer fem konkreta tips:

  1. Släng inte maten! Livsmedelsproduktionen står för en stor del av vårt koldioxidavtryck. Du hittar massor med fakta, tips och goda råd på slängintematen.se
  2. Ät mer vego. Du behöver inte bli strikt vegan för att göra skillnad och avlasta Moder Jord. Du får bra vägledning vilket kött som är okej och inte i WWFs Köttguide.
  3. Ta cykeln, promenera eller åk kollektivt istället för att ta bilen. Jobba hemma om du har möjlighet någon dag i veckan.
  4. Tacka nej till onödiga bärkassar. Skaffa dig en hopvikbar kasse i återvunnen polyester som du alltid kan ha med dig i fickan eller väskan. Den mest miljövänliga kassen är den som aldrig blir gjord. Läs vår rapport ”Vilken bärkasse är minst dålig för miljön?”
  5. Återvinn dina förpackningar. Visst lönar det sig! Att återvinna ett kilo plast sparar två kilo koldioxid. En sorteringsguide rätar ut eventuella frågetecken.

Den 17 oktober bjuder vi in till ett peptalk om Planetens hälsa. Vi förundras över livet och vår planet med fotografen Mattias Klum, matsvinnsaktivisten Tristram Stuart, regeringens expert Svante Axelsson, Beteendelabbets Ida Lemoine och andra kloka, kunniga och karismatiska talare. De förmedlar allvar, men också stort hopp när det gäller att få vårt jordklot på rätt köl.

Från och med måndag den 15 augusti kan du anmäla dig och läsa mer om innehållet på konsumentforeningenstockholm.se

Gästbloggare  Minna Hellman Projektledare Mat&Hälsa

Gästbloggare
Minna Hellman
Projektledare Mat&Hälsa