≡ Menu

Karin och jag gillar fryst mat

Jag håller ofta, men inte alltid med Karin Ahlborg, matkrönikör i Aftonbladet. I dag rapporterar hon från GastroNord, stor restaurangmässa. Jag hinner inte gå själv, tyvärr. Har massor av föredrag att skriva.

Hur som helst, Karin och jag gillar fryst mat. Jag tycker det är så otroligt behändigt att ha frysen full av både bra råvaror och färdiga produkter.  Bara att ta ut och laga till något gott. Och så slipper man handla så ofta. Men jag håller med Karin, säkert har storhushållen massor av bra produkter som också skulle underlätta för oss vanliga. Låt oss se dem i frysdiskarna!

Comments on this entry are closed.

 • Affi 23 april 2010, 6:21

  Jag uppskattar mest frusna råvaror, färdig mat vill jag göra själv och sedan frysa in. Litar inte riktigt på färdigmat, tror fast jag inte vet att det är bättre med mat jag har gjort själv.

 • Pernilla 23 april 2010, 19:45

  Jag tycker som Affi, har gärna frysen full med råvaror men inte så gärna tillagad industrimat. Det förekommer att vi köper sånt men i normalfallet lagar vi själva. Däremot tycker jag det är toppen att ha egenlagad mat i reserv i frysen, till kvällar då man inte riktigt orkat ta tag i planeringen eller luncher när det inte finns färska rester i kylen.

  Nu vet jag ju inte vad det är för ”specialprodukter” som Karin Ahlborg refererar till, det kanske är bra grejer? Men så länge hon inte specificerat produkterna så låter det som ”fusk”.

 • Louise Konsumentkoll 23 april 2010, 20:16

  Pernilla och Affi: Vi kanske har olika uppfattning om vad som är ”fusk”. För vad är fusk? Själv tillhör jag inte dem som tycker att fuskmat är allt utom det som Mats -Eric Nilsson med släkt har definierat som ”Äkta vara”, http://www.aktavara.se. Jag tycker att det finns mycket bra halv- och helfabrikat, som är goda och sparar tid, och begriper inte riktigt varför man inte ska lita på dem.
  Kanske är jag färgad av att vara född på 50-talet? Och att jag fick barn i början av 80-talet. Då jag var jätteglad att få maten snabbt på bordet och kunna sitta ner i lugn och ro med barnen och njuta av maten. Frysen var min bästa vän. Och mina pojkar verkar inte ha tagit någon skada, de är dessutom roade av mat, speciellt Christian (24år) som är hur duktig kock som helst.

  Själv är jag väldigt road av att laga mat, men tar gärna en genväg när jag inte gitter.

  ”Fuskar” jag? Kanske det. Men – än sen? frågar jag mig…

  Men man kan tycka olika, förstås.

  Kan inte låta bli att berätta om min absolut bästa och godaste genväg till middag: Knäckebrödsmörgås med en burk makrill i tomatsås och fryst lättkokad broccoli. Går på fem minuter. Kanske inget för en barnfamilj…höll jag på att skriva… men varför inte?

  Funderar på vad för färdigmat vi serverade när barnen var små, förutom blodpudding, falukorv och färdiggjorda köttbullar. Lasagne och fiskgratäng, från frysen, fanns på bordet ibland. Jättegott tyckte barnen.

  • Affi 24 april 2010, 14:07

   Det är förmodligen en smaksak om man tycker om ”färdigmat”, de som tycker om det må gärna ta det när det kärvar till sig ibland. Jag tror att min småländska bakgrund spelar roll, eftersom det för det mesta är billigare att göra maten av egna råvaror samtidigt som jag vet vad jag har stoppat i utan att ha en E-ordbok bredvid spisen.

  • Pernilla 26 april 2010, 19:48

   Jadu, vad är ”fusk”? Det har vi nog alla olika definitioner av. För mig är det kanske mer än känsla än något exakt begrepp. Att det är produkter med lågt innehåll av de ingredienser man väntar sig, och mycket ”utfyllnad” är exempel på vad jag uppfattar som fusk. Ta färdig potatissallad, det köper vi ibland sommartid. I den jag brukar köpa är det 62% potatis – det är nästan hälften med annat! Såklart förväntar man sig ”kladd” runt potatisen men när det är en tjock sås där potatisbitarna simmar runt då har de gått till överdrift. Eller NNP:s Norrlandspölsa på burk, jag tycker den är jättegod! Men varför innehåller den E621? Är det för att de tryckt i så mycket korngryn att de smakrika inälvorna inte räcker till att ge den karaktäristiska smaken?

   Ovanstånde exempel är ju inte frysmat, men all mat med utfyllnad bidrar till känslan av att färdigmat är tillfuskad så mycket det går. Jag har förstått att du inte riktigt gillar Äkta Vara. Själv tycker jag kanske att deras kriterier är väl snäva men önskar att märkningen fanns även hos Coop (vi har närmast till Coop Forum och därmed är det där vi handlar nästan varja gång). Då skulle man slippa läsa åtminstone de innehållsförteckningarna för att ta ställning om man vill köpa eller inte.

   Självklart köper vi en hel del färdig mat, särskilt sånt man inte ”kan” göra själv som korv, blodpudding, fiskbullar. En del industripotatis och pyttipanna också, även om det blir godare att göra själv. Men dessa produkter är tex sällan ekologiska så även om smaken är ok känns det inte som om tidsvinsten är värd det. Och det tar just inte längre tid att smörsteka fiskfilé än att steka färdiga fiskpinnar. Det tar längre tid att göra eget potatismos än att röra ihop pulvermos, men så blir det också gott (potatis, salt och smör, hur kan det bli annat?). Och man kan göra det på ekologisk potatis.

 • Louise Konsumentkoll 27 april 2010, 16:09

  Pernilla och Affi: Javisst, jag håller med. Råvaruinnehållet kan ibland vara förbluffande lågt i hel – och halvfabrikat. Och priset följer inte alltid med nedåt. Men det finns bättre och sämre kvalitet där också. Och man köper sig tid. Vilket kan vara bra ibland när orken tryter.

  • Pernilla 27 april 2010, 19:38

   Det ser förstås olika ut i olika familjer och än så länge har vi små barn (äldsta är 7 år), men vi har oftast inte bråttom när vi lagar mat. Hos oss står maten på bordet ca 18.45. Många verkar äta vid 17-17.30, då förstår jag att man hellre tar något färdigt och värmer på.

 • Jan Andersson 28 april 2010, 15:15

  Pernilla: Vad är det som gör att du tror att dina matvanor är så otroligt intressanta så du basunerar ut dem här? Tro det eller ej men debatten handlar inte om dina personliga matvanor. Utan debatten handlade – från början – om huruvida fryst mat är behändigt, gott, nyttigt eller inte.

  • Louise Konsumentkoll 06 maj 2010, 5:18

   Jan: Jag tycker visst att man kan ta sina personliga vanor som exempel som utgångspunkt för ett resonemang. Och för övrigt så får man komma med vilka synpunkter man vill på min blogg, så länge det är i en hyfsad ton.

 • Lisa 10 april 2012, 12:53

  Jag tror många missar att frysta råvaror många gånger är bättre än färska. Som jag har förstått det skördas de som säljs som färska innan de hunnit mogna klart och får mogna under transport. Frusna däremot vet jag fryses inom ngn timme fr skörd o har alltså fått all sol de behöver innan skörd. Kan ju inte vara annat än bättre med frusen?! Titta på färsk broccoli tex… Samt att man inte slänger nästan ngt om man köper fryst…