≡ Menu

Klimat och köttskatt

Väntar på tåget från Skövde till Stockholm. Har just pratat på en internationell konferens för unga jordbrukare om framtidsfrågor och EUs jordbrukspolitik.

Klimathotet är enormt. Bra är att lantbrukare i EU på några få år har minskat växthusgasutsläppen från handelsgödsel med 60 procent,  från 7-8 kg koldioxid till 3 kilo per kilo tillfört kvävegödselmedel. Det är enastående, och har möjliggjorts på kort tid genom att gödselindustrierna har utvecklat och använt sig av ny katalysatorteknik i sina fabriker. Heja!

Men 30 procent av kvävegödseln som används i EU inklusive Sverige importeras från bland annat Ryssland som inte har infört denna teknik. Den gödseln är billigare än den från EU ländernas gödselfabriker. Att importera billigt kväve är en väg att bättra på lönsamheten för hårt pressade bönder.

Givetvis ska inget EU stöd överhuvud taget betalas ut till lantbrukare som använder gödsel som släpper ut mer växghusgaser än nödvändigt menade jag. Och om ryssarna och andra inte kan exportera kväve till EUs bönder kommer de att ställa om sina fabriker till mindre klimatustläpp på ett kick. Till nytta för oss alla. Inget direkt jubel hördes i salongen från de unga bönderna.

Inget som helst jubel hördes från landsbygdsminster Eskil Erlandsson när Jordbruksverkets förslag debatterades om att införa ekonomiska styrmedel (”köttskatt/ koldioxidavgift”) inom EUs jordbrukspolitik för att begränsa köttkonsumtionen och därmed växthusgaserna. Bra idé, väl värd att vända och vrida på tycker jag. Gör köttet dyrare så äter vi mindre. Det är bättre för hälsan och bra för plånboken. Och välj bra kött när du väl äter. Kött från djur som har det bra och som bidrar till vackra betesmarker, och flora och fauna. Svenskt ekologiskt eller hagmarkskött till exempel, häng- eller vacuummörat. Men det bästa hade väl varit om prishöjningen i stället hade gått direkt till bönderna som inte skär guld med täljkniv just nu. Eller? En inte alldeles enkel fråga…

Förövrigt äter vi inte 85 kg kött som nämns i dagens media. Vi äter mindre. Dels krymper köttet när vi tillagar det och förlorar i vikt, dels putsas köttet från senor, fett, ben etc. Sant är däremot att köttkonsumtionen har stigit enormt sedan EU inträdet. Då det blev billigare.

23/2: Se här kom ett pressmeddelande för intresseorganisationen Svenskt Kött som reder ut begreppen om hur mycket kött vi äter. Har för mig att Livsmedelsverket och vi kom överens om en lite högre siffra vid ett seminarium vid KSLA i våras. Ska kolla upp. Men 85 kg kött får vi alltså inte ned i våra magar, även om det säkert finns några som äter så mycket.

Läs Sveriges Radios rapportering

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16109775.ab

Comments on this entry are closed.

 • Affi 22 januari 2013, 17:11

  Visst ska vi minska köttkonsumtionen, men köttskatt vet jag inte om det är rätt väg. Möjligtvis på köttets transportväg, vilket skulle gynna närproducerat och det vill vi nog ha de flesta av oss ha på tallriken. Sedan är det inte konstigt att vi äter mer av det mesta med alla matprogram som finns i våra TV-tablåer…….För min del får de gärna begränsa det utbudet också!

  • Louise Konsumentkoll 23 januari 2013, 7:08

   Affi: EN TVkrönikör hade härförleden räknat till 69 matprogram under en vecka. Antar att repriserna var inkluderade, men ändå. Fy för höge Farao!

 • Humlan 26 januari 2013, 13:17

  23,4 kg kött/person o år (!) äter vi alltså enligt Svenskt Kötts hemsida.
  En avsevärd skillnad mot 85 kg som rapporteringen fått oss att tro var det som låg på tallriken.
  Urusel journalistik tycker jag som inte sett några större rättelser.
  Vår konsumtion ligger tydligen något under EU-genomsnittet.

 • Allmogesson 26 mars 2013, 15:29

  Jag är gammal nog för att ha varit bonde sedan 1973. På 80- och 90 talet var det ett enda stort mantra från politiker, tankesmedjor, yrkestyckare och myndigheter som sa att maten var för dyr.
  – Tänk om maten var billigare så folket kunde äta mer kött, sa man och tillade för att vara politiskt korrekt, våra barnfamiljer, ensamstående och pensionärer kunde få råd att äta bättre och framförallt mer kött.
  Så lät då och nu äter vi hastigt och lustigt för mycket kött för miljöns skull.
  Det finns något som heter intellektuell miljöförstörelse ochså.