Knappt mandel i mandelmjölken

av Louise Konsumentkoll den 03 augusti 2015

I USA har folk stämt ett företag som säljer mandelmjölk inför domstol för vilseledande marknadsföring. I reklamen låter det nämligen som om det finns massa mandel i  mjölken trots att den endast består av 2 procent mandel. Resten är vatten, socker, carragena och solroslecitin.

Mandeldryck som säljs i svenska butiker innehåller också bara 2 procent mandel. Resten är vatten och lite övrigt beroende på vilket märke det är. Till exempel:

AlproAlpro original innehåller: Vatten, socker, mandel (2%), trikalciumfosfat, havssalt, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel (solroslecitin), vitaminer (riboflavin (B2), B12, E, D2).

Go green innehåller: Vatten, socker, mandel 2%, salt, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel solroslecitin.

Det är ungefär lika lite nötter och samma ingredienser i hasselnötsdrycker och pistagenötsdrycker. Cashwedryck innehåller 3 procent cashew.

Alpro kallar drycken för 100 % växtbaserad. Tycker inte det stämmer. Jag tycker den är till nästan till 100 procent vattenbaserad.

” Att öka ditt växtbaserade intag är ett fantastiskt enkelt sätt att ta hand om ditt välbefinnande, din kropp och vår planet” säger Alpro.  Det där om planeten stämmer, åtminstone jämfört med mjölk. Mandelrycken innehåller ju knappt någon mandel och tur är väl det. Mandelodling kräver nämligen enormt mycket vatten och i många länder är det stor vattenbrist, inte minst just nu i Californien där mer än hälften av världens mandlar odlas.

”Våra drycker kräver mindre mark och vatten och genererar midre CO2 än mejeriprodukter” står det på förpackningen. Ja det ger jag Alpro rätt i, drycken består ju mest av vatten.

”Så mycket näring från naturen att njuta av i varje förpackning.” Nja…näring från naturen? Näringen kommer ju mest från de tillsatta vitaminerna och mineralerna, skulle jag tro.

Jag begriper gott och väl att  man inte kan häva i hur mycket nötter som helst i nötdryckerna. Då blir det nog en enda sörja. Två procent kanske är det som ger den bästa drickkvalitén. Vad vet jag.

Jag vet också att nötter är nyttigt, och att få i sig 10 gram nötter om man dricker 5 dl per dag är alltid något. Har inte emot drycken sig. Det är säkert ett bra alternativ till mjölk för dem som inte kan eller vill dricka den.

Men innehåller dryckerna så lite som två procent nötter, då ska man hålla sig för god för att ta i som Alpro gör i sin reklam.

Frågan är om man skulle vinna ett mål i marknadsdomstolen om man drev frågan rättsligt?

Jag kan inte se att Lantmännen med sina Go Greendrycker tar ut svängarna så som Alpro gör på sin sajt. Möjligen har jag missat något.

PS Hoppsan. Precis som jag skulle lägga ut det här inlägget kom det en stämning till i USA.

 

 

 

 

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: