≡ Menu

Knepigt att köpa svenska mejerivaror i dag

Mjölkbönderna har lönsamhetskris, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Mjölkpriset är rekordlågt. Hur kan vi stötta svenska mjölkbönder frågar sig många. Köp svenska mejeriprodukter svarar Arla och övriga mejeriföretag och många mjölkbönder.

Men det är lättare sagt än gjort. Det är knepigt att välja livsmedel som garanterat är gjorda på svensk mjölk. Coop och Hemköp, som jag gjorde en runda till i morse, signalerar tydligt råvarans härkomst på sina egna varumärken. Värre är det med Arla. Den röda kossan står för svensk mjölk, men i så fall är det inte många produkter som är garanterat gjorda av svensk mjölk. Det mesta har ju Arlas logga med gul blomma och då kan mjölken komma lite varstans i från. Vill man köpa den trendiga kvargen finns det överhuvud taget ingen svensk att få tag i.

20150806_081549Vill man köpa grädde med lång hållbarhet, 36 % fett, i förpackning med skruvkork står man sig slätt. Oavsett varumärk, kommer inte grädde i den kvalitén från svenska gårdar, vad jag kan se.

Står inte ursprunget på förpackningen kan man lista sig till det genom att titta på det lilla ovala märket. Där står tillverkningsland. Står det till exempel DK ( Danmark) i ovalen så är mjölkråvaran med stor säkerhet i alla fall inte svensk.

Men man ska inte förtvivla för nu blir det andra bullar. En gul och blå mjölkkanna kommer att finnas på förpackningar med 100 procent garanterad svensk mjölkråvara och ursprungsmärkningen ska bli tydligare på alla produkter, svenska som importerade.  Hoppas det blir snart!

 

Comments on this entry are closed.

 • Eva-Maria Bengtson 07 augusti 2015, 7:50

  Och vill man vara säker på att Bregott är tillverkat av svenska produkter måste man tydligen välja det ekologiska. Betydligt högre kilopris.
  Eva-Maria.

 • Åsa 17 augusti 2015, 15:11

  Här vill vi som på sommaren ser kossorna och ängarna på sommaren hjälpa bönderna som sliter med sina jobb. Blir så ledsen när jag tänker på ett program för ett tag sen (i år) som visade ur tufft bönderna hade det med prissättning och sökte få lösningar. Inte hamna utan gård och i lägenhet med stor skuld att fortsätta med trots sina livsverk. Ett program att lida med andra i sånt vi konsumerar. Sen kan du se andra ha råd med flera investeringar beroende på bank osv.

 • Thomas K Ohlsson 18 augusti 2015, 11:34

  Re Åsa: Jag tror jag vet vilket TV-program du tänker på – jag såg också det.
  Det var bland annat en mjölkbonde från Västergötland som jag gärna skulle velat ställa några frågor till:
  – Kläderna du har på dej, är dom svensktillverkade? (Troligen inte, därför finns det ingen Teko-industri kvar kring Borås)
  – Traktorn du kör, är den svensktillverkad? (Troligen inte, därför tillverkar inte Volvo några lantbrukstraktorer längre i Sverige)
  – Varför tycker du då det är så viktigt att jag köper svensk mjölk? (Det gör jag, men inte för att jag tycker synd om gnälliga bönder…)

  /Thomas

  • Louise Konsumentkoll 19 augusti 2015, 10:12

   Thomas: Förstår vad du menar, men det finns några väsentliga skillnader på textil- och traktortillverkning jämfört med lantbruk/mjölkproduktion. 1. Åkermarken och hagarna går inte att flytta utomlands, de ligger där de ligger tills det växer skog på dem om de inte brukas 2 Textil och traktortillverkning ger inte flora och fauna, biologisk mångfald och öppna landskap i vårt i övrigt väldigt skogsbemängda land. 3 Mjölkproducenterna i Sverige har djuren på bete. 4. Mjölkproducenterna i Sverige använder förhållandevis lite antibiotika, även om det finns mer att göra där. Själv tycker jag det är viktigt att stötta svensk mjölkproduktion.
   Att en mjölkgård läggs ner varje dag låter värre än vad det är. Givetvis måste det ske storleksrationaliseringar, bondekåren blir äldre, få vill ta över gårdarna, många jordbruk köps upp och läggs ihop till större enheter, men mark tas också ur bruk.
   Det som är riktigt illa just nu är att många som är nyinvesterade och har bra och rationella gårdar riskerar att gå i konkurs.
   Så ja, jag tycker att det är viktigt att köpa svensk mjölk, även om jag kör en fransk bil och har kläder sydda i Kina, Italien och säkert från massa andra länder.

 • Peter Wannding 19 augusti 2015, 9:53
 • Louise Konsumentkoll 19 augusti 2015, 10:14

  Peter: YES, äntligen!

 • Åsa 19 augusti 2015, 21:46

  Thomas försökte visa de finns bönder som kan ha det bra. Men de jag såg la inte ned p g a ålder osv. De ville leva och verka på sina gårdar. Sen finns säkert gnällighet i alla branscher beroende på person. Jag ser vad du avser med att vi inte styr allt och industri förskjuts. Men har tankar som Louise om varför viktig med argumenten för betydelsen av svensk mjölk. Men när det gäller tillverkning av textilier ligger det mycket icke bra i att produktion inte finns kvar här och vad det positivt betyder för d länder vi köper från mot det negativa för dem oc oss. Denna industi var svenska flaggskepp förut vi var stolta över.

 • Thomas K Ohlsson 25 augusti 2015, 12:56

  Det är tyvärr så att den svenska medelklassen bryr sej mer om hur kossorna i Sverige har det än levnadsförhållandena för de som producerar de orimligt billiga kläder/mobiltelefoner/etc som är en förutsättning för det överflödssamhälle som en stor del av Sveriges befolkning lever i. Först magen – sen moralen!

  Dessutom erkänner jag att jag inte alls alltid köper svenska mejeriprodukter. Jag köper t ex Änglamarks smör som är producerat av det utmärkta mejeriet i Tiese, som visst ligger i Danmark Och jag river parmesanost över pastan – inte Västerbottenost. Jag kanske skulle fundera på det senare alternativet om den fanns ekologisk… det är alltså inte alltid nationsgränserna som är avgörande för ett klokt och etiskt riktigt val.

  (Och snart försvinner troligen ”öppna hagar”-argumentet, eftersom LRF mjölk starkt lobbar för att ta bort betesplikten. På Brugsen /i Danmark/ kan jag dock köpa mjölk som inte bara är inhemskt producerad – utan där korna enbart ätit gräs, alltså inget kraftfoder. Undrar när det kommer till Sverige?)

  med vänlig hälsning
  Thomas

  • Louise Konsumentkoll 26 augusti 2015, 8:33

   Thomas: Ligger något i vad du säger, men jag tror att många, även medelklassen, kan hålla två tankar i huvudet samtidigt. Och ja, håller med dig, svenska bondeorganisationer ska inte slå sig för bröstet så enormt som de gör, det finns bra djurvälfärd på många håll i andra länder också, men generellt ligger vi i framkant.n Spännande med mjölkkorna som bara äter gräs. Varför då och hur mycket kostar den mjölken?
   Att man säger nej till soja och att inte toppa med massor av kraftfoder, det förstår jag vitsen med, men att helt utesluta spannmål begriper jag inte riktigt. Förklara gärna!

 • Åsa 25 augusti 2015, 14:04

  Thomas det du skriver kan väl vara rätt i att vad folk kan bryr sig i och inte. Därför ser jag inte textilimport så till den milda grad så bra med vad det innebär. Vi har också möjlighet att tillverka här som syntet, lin, viskos, ull och även av bomull som inte kan alstras här. Vår kompetens har sänkts inhemskt och arbetsmiljön blir det inte lika noga med om alls med tillverkning far away. Det är enigt min mening inte bra och en förlust i tillverkning som inte är tillfredsställande.

  Men svensk mjölk har sin betydelse. Sen kan jag också se att det finns de kriterier du väljer i första hand som exv ekologisk som kan styra. Jag slår gärna slag för fairtrade och sprider det. Få då höra om transporter och förhållande för de som tar hem det som inte var roliga. Står ändå på så det goda inte försvinner i det som kan rättas till.

  Du kan ha rätt i Thomas att det kan vara mage moral jag tycker jag kan möta mig för moral där andra vill andra ska fixa men inte jag gärna emellanåt.

  Tänker jag på kossor så såg jag på bete just kor som inte togs in för mjölkning i somras. Där en ko hade tålamodet att stå kvar och låta sin kalv dia fast hela stora gänget flyttade sig längre bort. Tänk när en ko får vara så fri att den själv kan vara en bra och klok mamma. En fin syn att se film och tecknat faktiskt kan vara verklighet.

  Så heja för allt som visar det är svenskt så kan den som vill lätt välja det. Oavsett mat, kläder eller vad det månde vara!!!