Kombucha, nya surdegen?

av Louise Konsumentkoll den 23 mars 2015

Kombucha 3Häromdagen slog det mig det märkliga att drycken Kombucha, som varit så himmelens het så himla länge i USA ännu inte kommit till Sverige. Vi som brukar hoppa på allt trendigt i rasande fart.

Hade knappt hunnit tänka tanken förrän jag hittade Kombuchaflaskor i en butik. ”Raw food”. ”Rå naturdryck”. ”Natures own wonderdrink”. Så låter det.

Ingredienser: Ekologiskt te, kombuchakultur, (bakterier och jäst acetobacter, gluconacetobacter, saccaromyces, socker till fermenteringen) färsk citron, kolsyra, naturlig arom och naturliga färgämnen.

Gott? Nja…

” Passar bra efter träning, yoga eller en lång arbetsdag. Bra som alkoholfritt alternativ eller som törstsläckare under en härlig dag i solen.”

Okej, men är den inte bra för något, hälsan till exempel? Jo då, förstås. Och så har drycken en historia. Såklart.

Den bryggdes första gången i Kina 220 år före Kristus, läser jag på flaskan, och kallades ”Elexir of Life”. Resultatet är ”raw food” med B-vitaminer, bakteriekultur, enzymer, organisk syra och mineraler.

I USA marknadsförs kombuchan med mängder av hälsofördelar som att drycken stärker immunförsvaret, förebygger cancer, avgiftar kroppen, motverkar reumatism, är bra för maghälsan etc, etc.Kombucha

Och där jäser man sin egen kombucha. Så efter surdegen, korvstoppningen, öltillverkningen och den egenhändigt syrade surkålen kanske kombuchajäsning blir den nya flugan i Sverige. Vem vet.

PS 8 april: Såg just att ett företag har stämts i USA för vilseledande marknasförig av Kombucha.  

 

 

 

 

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: