≡ Menu

Köpt reklam? Flora i ny skrud.

Min vän Bengt Ingerstam anser att Charlotte Perelli är köpt av Margarintillverkaren XXX för att hon hyllar Lars Wallins design av byttan med Flora. Och hon  avslutar sin blogg med att hon ska bre sig några goda mackor med margarinet. Organisationen Konsumenter i samverkan har anmält Charlotte och hennes svägerska Pernilla Wahlgren till Konsumentombudsmannen.

Rätt elle fel att anmäla? En stor diskussion har brutit i bloggosfären och på Aftonbladet enligt Bengt.

Jag lägger mig inte i frågan som sådan, och jag tror inte som Bengt, att margarin är farligt. Däremot tycker jag att det är intressant att KO prövar var gränsen går mellan reklam, marknadsföring och enskilt tyckande av bloggare. 

Fast jag håller med Charlotte Perelli om att byttan är snygg. Anledningen att jag överhuvud taget känner till Floras nya bytta är att det stod en kille och delade ut massor av askar  på Centralstationen häromdagen, när jag var på väg till Götet med tåg. Ett led i marknadsföringen av det nygamla varumärket förstås.  Jag tog en ask och gav den till Mamma och Pappa när jag hälsade på. De tyckte också att byttan var snygg.

Här kan ni se vilken storsatsning Unilever gör för att nylansera margarinet. http://www.flora.nu/ Undra hur det kommer att gå med försäljningen? Margarinförsäljningen har gått ner rejält det senaste året efter allt fokus på ”naturligt” och ”äkta”, d v s  till förmån för smör.

Och nej Bengt, jag är inte köpt av företaget, men tycker att det är intressant att följa nya grepp i marknadsföringen. För övrigt köper jag aldrig margarin. Tycker inte det är gott. Men farligt… nej, det tror jag ej.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 08 december 2010, 20:40

  Som gift med en bonde gillar jag naturligtvis smör och bregott men en snygg bytta tackar man ju inte nej till om man är smålänning.

 • Birgitta 08 december 2010, 23:20

  Håller faktiskt med Charlotte Pirelli (i denna fråga).
  Hon skrev ju bara om asken.
  Men Pernilla………………
  Urkorkat!

  • Bengt Ingerstam 09 december 2010, 15:09

   Är det verkligen någon som tror att Charlotte av sig själv skulle komma på att offra av sin dyrbara tid att ha synpunkter på designen av en margarinbytta? Sen hämtar man inte ett paket på Posten nuförtiden, med halvt rinnande margarin efter 2 dagar på väg. Tror inte heller Unilever/Flora skulle skicka så där oombett en bytta margarin till Charlotte, men hon är säkert, liksom många andra, dränkt av varuprover som hon inte kan ha tid att kommentera allesamman. Inte verkar det vara hennes hjärtesak att upplysa om att Flora finns i normalsaltat och extrasaltat. Ursäkta om man misstänker att textförslaget kommer från Flora.

   Har just kollat på Konsum här ”nere”, de bar ut alla paketen Flora i går, trots 50% rabatt. Svaret blev ”de går inte att sälja” och ”vi ska inte ha detta märke framöver”.
   Är det panik i margaringänget? Verka så!
   Bengt

   • Christopher Anderton 27 december 2010, 10:35

    ”Panik i margaringänget?” Vad baserar du det på? Försäljningsiffror för hela landet? Där jag bor så är dom tvärtemot ständigt slutsålda. Du kanske har rätt, men du måste ju basera din saker på lite mer än illustratoriskt beskriva hur dom tog bort alla Flora paket i din lokala Konsumbutik?

    Jag gillar inte heller ”dold” reklam. Men det finns ännu värre exempel på dylikt i matbloggosfären. Kändisar brukar vara rätt så restriktiva i allmänhet. PR-byråerna riktar inte heller in sig så mycket på just bloggande kändisar, utan den ”osynliga” massan av bloggare som blir glada av att dom får produktprover, och känner (felaktigt) att dom måste skriva positivt om det. Det är helt enkelt vanliga personer som inte tänker på journalistisk integritet då dom ser sina bloggar som något personligt där dom kan göra vad dom vill på.

 • Louise Ekström 09 december 2010, 9:16

  Uppskattar att du tar upp problemen med SJ och Trafikverket. Ett transportproblem som kan leda till att fler väljer mindre miljövänliga alternativ, som bil eller flyg…

 • Berith Andersson 09 december 2010, 16:12

  Kommentarer är egentligen överflödiga till din kommentar ”Men farligt… nej, det tror jag ej.”
  Det är bara att titta tex på denna länk
  http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article482479.ab
  Forskarna vet inte tillräckligt ännu om Palmolja och dess effekter i kroppen.
  Palmolja som tillsätts margariner enligt uppgift och film. (se margarin.se)
  I detta ämne finns mycket att läsa på och många tycker.
  Aftonbladets artikel är oberoende såvitt jag förstår.
  Dessutom finns många fler med samma budskap.

 • Lotta Brinck 10 december 2010, 13:37

  Jag har också skrivit om relanseringen av Flora: http://lottabrinck.wordpress.com/2010/09/07/flora-har-ateruppstatt/
  Och jag är inte köpt men har fått två paket. Jag är dyrare än så.

  Angående palmolja är det väl i första hand att stora ytor har kallhuggits för att få plats med palmerna och att det dessutom används massor av gifter i själva odlingen som är det stora problemet.

  Palmolja är ingen ny produkt, den kan odlas hållbart och den röda palmoljan är oerhört viktig för befolkningen i tropikerna då den förutom nödvändigt fett (många, många människor i världen lider av energibrist) innehåller mycket betakaroten som motverkar blindhet.

  På många håll i världen vore däremot smör en katastrof miljö- och hälsomässigt. Världen behöver verkligen inte fler metangasfisande och rapande kor. Och inte en Amerikansk och Europeiskt mjölkindustrin som är statligt subventionerad och därmed kan dumpa världsmarknadspriset och slå ut lokala odlare i tredje världen.

  Skippa gärna margarinet men dra också ned på mjölkproduktionen i väst.

 • Anna.S 17 december 2010, 19:27

  ”Lotta” Perelli har tydligen fått ”bilringar”kring magen av Flora eftersom en debattör kallar henne Pirelli.-Ha ha! 🙂

 • Anna.S 17 december 2010, 19:35

  Lotta Brinck har en vettig synpunkt.Kreatur för mjölkproduktion kräver betesytor. Kanske bättre att odla palmer istället där det lämpar sig bättre.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: