≡ Menu

Köpta forskare positiva till LCHF-dieten…?

I dag har radion ett inslag om att kött- och mejeriindustrin betalar forskning som framhåller LCHF-dieten (Low Carb High Fat =  mycket protein och fett och lite kolhydrater)  som en nyttig och bra diet och bantningsmetod. Det hade förvånat mig mer om forskningsanslag hade saknats från den branschen.

Jag vågar påstå att snart sagt varenda livsmedelsråvara har en forskningsstation bakom sig som petar fram nyttigheter ur maten. Ofta finansieras forskningen av branschorganisationer eller industrin som har ekonomiska intressen av råvaran eller ingrediensen. Forskningsresultaten behöver inte vara fel för det. Är de granskade och publicerade i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter ska det vara en garant för att forskningen är gjord på korrekt sätt och att resultaten den aktuella forskningen går att lita på. Sedan måste förstås resultat upprepas i fler studier för att kunna vila på säker grund.

Det man dock kan misstänka är att det är de positiva resultaten som publiceras, medan man håller inne med de studier som inte talar till livsmedlets, råvarans eller ingrediensens fördel. Inte sant?

I dag skriker någon  löpsedel ut hur nyttigt det är med mörk choklad. Flera studier visar detta. Det skulle förvåna mig mycket om kakao eller chokladbranschen saknades som finansiärer av den forskningen.

PS Oj vilket liv det blev på kommentarssajten till Ekots inslag. Det retade upp LCHF-förespråkare till den milda grad. Mängder av kommentarer. Se länken ovan. Många kommentarer handlar om att  LCHFdieten inte alls behöver innehålla mycket kött. 

PSS: Här har branschorganisationen Svensk Mjölk skrivit om sin forskning kring kor och ett uthålligt jordbruk. Jag vet också att deras pengar också går till forskning om  förbättrade djuromsorg, minskad juverinflammationer med mera. Även om statens anslag till forskningen i Sverige är omfattande är det utmärkt att privata forskningsfinansiärer också träder in. Ofta är det en förutsättning för att forskare ska få statliga forskningsanslag.

PSSS Så här jämförde reportrarna växthusgasutsläpp från LCHF-diet med Livsmedelsverkets kostråd

Comments on this entry are closed.

  • Affi 30 augusti 2011, 11:52

    Nä inte är det förvånande att industrin ligger bakom forskningen så har det väl varit i alla tider, det var ett av de jobbigare momenten när man skull få eleverna att acceptera källkritisk granskning i sina arbeten. När de väl upptäckte hur det var blev de omåttligt engagerade och skulle frälsa världen. En värld som inte är frälst ännu!

  • Cathy 31 augusti 2011, 14:47

    När det gäller sådan här forskning har man gjort en massa antaganden om fördelning mellan olika livsmedel. Med bara något annorlunda antaganden kunde säkert skillnaden minska en hel del. Mera ris i tallriksmodellen, gräsbeteskött i LCHF-modellen, för att bara ta ett par exempel ur högen. Men visst, det är mycket möjligt, rentav troligt, att LCHF kräver mer eftertanke för att hålla nere miljöpåverkan, och att en tallriksmodell med mycket baljväxter kommer lägre än så.

    En annan sak som irriterar mig en aning är att siffrorna för klimatpåverkan oftast anges per kg livsmedel. Vi behöver inte ett visst antal kg mat, vi behöver en viss mängd protein, och ett visst antal MJ. Siffror för klimatpåverkan/MJ eller per kg protein skulle sortera om ordentligt på listan, med växthusgrönsakerna i en bottenklass för sig i båda fallen.