≡ Menu

Kosmetikaförpackningar fyllda med luft!

Nivea DNAgeKosmetikajätten L’Oréal som i princip äger vartenda stort varumärke i branschen, vägrar att rätta sig efter Konsumentombudsmannens uttalande och ska fortsätta att ha stora förpackningar till små krämburkar.Deras ytterförpackning med skönhetskrämen Lancôme Aqua Fusion är dubbelt så stor som burken i sig. Vilseledande tycker KO. Det struntar vi i säger L’Oréal, vars argument är att konsumenterna  känner till hur stor burken är och därmed lurar man ingen.

L’Oréal har efterföljare.

Det skulle kunna rymmas två niveakrämer i förpackningen på bilden, men det finns bara en. Men Nivea lurar inte uppmärksamma kunder. För på ena kortsidan av förpackningen visas en bild på burken i rätt storlek.

Men hur kan företag som L’Oréal och Beiersdorf, som gör Nivea, agera så idiotiskt och djupt miljöovänligt att de använder större förpackningar än vad som krävs?  För att transportera produkterna blir det dubbelt så många lastbilar, dubbelt så många kilometrar, dubbelt så mycket fossilt bränsle och däremed dubbelt så mycket växthusgaser och andra utsläpp.  För förpackningarna tar ju dubbelt så stort utrymme än nödvändigt.

 ”We optimize transportation routes to our customers and use state-of-the-art logistics.” Så står det bland annat i Beiersdorfs ”Sustainabilty report”.
Jovisst, men de borde väl också se till att inte transportera luft. Eller?

 

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Hjärtrud 04 oktober 2009, 19:54

  Hej,

  Ett litet tips att skriva på sminkuppropet:

  ”Svanenmärkt kosmetika minskar utsläpp av miljö- och hälsoskadliga ämnen, främjar ämnen som lätt bryts
  ned i naturen, ger effektiva och dryga produkter samt minskar miljöbelastningen från förpackningar.”

  Läs mer på:
  http://www.svanen.nu/Default.aspx?tabName=Sminkuppropet

  • Louise Konsumentkoll 05 oktober 2009, 11:41

   Bra idé Hjärtrud,
   Nu har jag skrivit på Svanens sminkupprop.
   De produkter jag vill se svanenmärkta är alla produkter som har förstor förpackning i förhållande till innehållet ( dvs transporterar luft) samt samtliga förpackningar med duschkräm, shampo osv som inte går att ställa upp och ner så att man på ett enkelt sätt kan få ut allt!

 • Affi 07 oktober 2009, 10:14

  Bra, fortsätt att härja med förpackningstorlekarna! Förresten har du provat att tömma en tandkrämstub?

  • Louise Konsumentkoll 07 oktober 2009, 10:25

   Yepp Affie, visst har jag försökt tömma tandkrämstuber. Ju äldre jag blir och däremed mer svag i händerna, kommer det dessutom bli svårare och svårare.
   Enligt forskningen så är det betydligt lättare att tömma en plåttub än en plasttub, men jag antar att plåten ( aliminium??) i det stora hela är mer miljöbelastande än plasten,,, Återkommer med forskningsresultat. Kan inte hitta dem bland alla högar på mitt kontorsrum just nu.