≡ Menu

Mycket kött och chark – dåligt för hälsan

ko foto: http://search.creativecommons.org/

När kommer Livsmedelsverket att tillfoga ”ät sparsamt med kött och charkprodukter” till sina fem kostråd? Det borde vara gjort för länge sedan. I studie efter studie slås det fast att mycket rött kött och charkprodukter ökar risken för cancer. DN skriver om en av studierna i dag.

Vi äter mycket kött i Sverige. Konsumtionen har ökat kraftigt sedan EU-inträdet. I Sverige larmas det om farligheter med maten i stort sett varje dag. Men hög kött- och charkkonsumtion som en orsak till cancer talas det  ganska tyst om.

Eller kanske vill vi inte lyssna. Kött är gott och enkelt att tillaga. Nyttan överväger risken tänker vi och fortsätter att lassa i oss kött. Och så kommer det nog att fortgå om inte myndigheterna tar bladet från munnen.

”Ät sparsamt med kött och charkprodukter” måste snabbt bli Livsmedelsverkets sjätte kostråd. Det framför vi i dag till verket.

PS Ja, jag vet att kött innehåller viktiga aminosyror och mineraler, framförallt järn som unga kvinnor skulle behöva mer av. Jag tycker att mjöl ska börja berikas med järn igen, och varför inte också med B-vitamin, som förr.

Comments on this entry are closed.

 • Johan Grönlund 10 juli 2009, 19:16

  Så du är inget fan av LCHF?:)
  Vill förresten tipsa om http://www.riskbloggen.se som tar upp mycket forskning och hur svårt det är att dra slutsatser ur de data man får in och hur lätt det är att dra fel slutsatser. Jag är i ett litet dilemma för har läst vetenskapliga tidsskrifter och är övertygad om att LCHF är bra för hälsan. Men för miljön? Jag vet inte hur jag ska göra.

  • Louise Konsumentkoll 12 juli 2009, 17:59

   Hej Johan,
   Jag försöker att inte lägga mig i diskussionen om olika dieter, dels för att frågan är ”infekterad”, men framförallt för att jag inte tycker att jag kan tillräckligt.
   Däremot så har jag följt diskussionen i flera år om rött kött och charkprodukter och ökad risk för cancer om man äter mycket. I studie efter studie slås det fast att det finns ett samband, och jag har varit förvånad över att frågan knappast diskuterats här i Sverige, varken av myndigheter eller andra. Därför vår framställan till Livsmedelsverket om ett sjätte kostråd ”Ät sparsamt med kött och charkprodukter”. Så får vi se vad Livsmedelsverket gör med det!

 • Johan Grönlund 14 juli 2009, 23:44

  Tack för ett intressant svar:) Dock är jag efter att ha läst lite av studierna du skriver om övertygad om att man hittat ett sånt kallat felaktigt samband. T.ex. finns det väldigt mkt e-tillsatser i kött och sen så beror det på hur man tillagar köttet. Rått kött är nog nyttigare än grillat med tanke på alla cancerframkallande ämnen som bildas vid fel tempraturer. Bodde hos masajerna i Kenya och de åt i princip bara kött. Deras dryck var mjölk blandat med blod. Och frågade faktiskt om cancer för jag är väldigt intresserad själv och de visste inte vad det var.

  • Louise Konsumentkoll 15 juli 2009, 7:59

   Hej igen,
   Vad beträffar din förra fråga om köttpoduktion och miljön som du ville ha kommenterad, så anser jag att en stor köttkonsumtion inte är någon hit ur miljösynpunkt, tvärt om. Nöt och får t ex släpper ut mycket växthusgaser, och foderproduktionen till alla djuren bl a bidrar till växthusgaser och övergödning av mark och vatten. Utbytet är dåligt, stoppar man in 1700 kcal foder i ett djur får man ut 500 kcal kött. Å andra sidan bidrar kor och får till ett öppet landskap här i Sverige, och det har vi inte mycket av ( ca 7 % av arealen), biologisk mångfald i hagmarker, arbetstillfällen på landsbygden och god mat. Det finns ju alltid två sidor av samma mynt.
   Beträffande masajer, kött och liten risk för cancer så kanske det kan vara så att de inte är genetiskt disponerade för det, har kort livslängd så att de inte hinner utveckla cancer, rör på sig mycket som kraftigt minskar risken för många sjukdomar eller annat i deras miljö. Jag är absolut inte proffs på detta men intressant är det. Jag ska vid tillfälle prata med en vän som är duktig på ”medicinsk geografi” och fråga vad han har för hypotes kring detta.
   Och visst är det så, grillat kött, som är så gott, är absolut inte bra för hälsan om det bränns, och det brukar det göra. Nitriten är jag själv skeptisk till, finns i så gott som all chark.

 • richard dehnisch 18 augusti 2009, 21:34

  De upplysningar jag har från ”medicinare”om Massajer är att bröstcancer inte är en okänd sjukdom. Inte heller hjärtproblem. Det finns få obduktioner i fattiga länder och därför är det svårt att få fram siffror. Samma sak gäller Tibets befolkning som använder Jak mjölk. Rött kött innehåller bara bråkdelar av vad mjölk innehåller i form av tillväxtfaktorer och dessa behöver alla celler för att utvecklas. Det gäller även cancercellen. Mejeriprodukter kommer mer och mer i centrum för ohälsa.

 • En annan Johan 30 september 2012, 11:45

  Vet inte hur relevant detta är, men tänkte iaf dela med mig av de lilla jag minns. När man grillar kött, även vitt kött som kyckling, så karmeliseras ytan av köttet, dvs, de ”svarta brända”, minns inte vad själva molekylen heter, men man har i studier funnit att detta är en bidragande faktor till utveckling av cancer. Vad man även funnit är att citron reducerar formningen av denna cancerfrämjande molekyl.

  Studien gjordes på tillagning (grillning / stekning) av kyckling, men ”citron-marinad” kanske även reducerar denna effekten på andra kötttyper också.

  Har även hört studier om att tomat är bra för att förebygga att cancer slår ro i kroppen.