≡ Menu

Köttklister? OK tycker jag

Till skillnad från min gode vän Jan Bertoft på organisationen Sveriges Konsumenter tycker jag att det kan vara okej med klistrad fläskfilé under förutsättning:

 • Att det står med stor och tydlig text på paketet att köttsstycket består av flera olika stycken och som är ihopklistrade med trombin
 • Att köttstycket till 100 % består av vad det utger sig för att vara, t ex filéer och inget annat
 • Att priset är väsentligt mycket lägre än på hel filé , typ 40 – 50 procent lägre

Då står det var och en fritt att köpa köttet och man kan som konsument göra ett medvetet val.

En anledning att vara skeptisk är att det finns massor av tillfällen till fusk från köttindustrins sida.  Möjligen är det skälet så stort att handeln helt och hållet ska avhålla sig från produkten.

Jag skulle bli förvånad om den blir en storsäljare.

PS 12 februari: Såg just att Köttbranschens VD Åke Rutegård chattar med Sydsvenskans läsare om ”köttklistret”.

PS 16 februari: Ledare om köttklister i Värmlands folkblad

Comments on this entry are closed.

 • Gustaf Andersson 10 februari 2010, 21:23

  Hej Louise!

  Jag delar tyvärr inte din optimistiska syn på hur konsumenter kommer att påverkas av klistret. Efter alla skandaler som varit så är mitt förtroende för stycknings/förädlingsföretagen så lågt att risken för besvikelse som konsument är för stor.Därmed kommer det långsiktigt även att missgynna oss lantbrukare.Jag tycker INTE att det är OK!
  Sorry från Bonden.

 • köttklister - nej tack 10 februari 2010, 21:51

  Jag är orolig för hur lunchmaten i skolor och restuaranger kommer att påverkas? Om det står klistrad biff – ok, då vet man ju det och kan välja. Själv kommer jag aldrig att köpa klistrat kött – då är jag hellre utan.
  Anki

  • Louise Konsumentkoll 12 februari 2010, 10:09

   Anki: Om jag har förstått rätt så kommer det att vara förbud för restauranger och storhushåll att marknadsföra den här sortens klistrat kött. Men ihopfogade köttbitar till ”biffar” finns väl sedan länge på marknaden, vissa schnitzlar, ”lövbit” etc. Eller har de försvunnit från frysdiskarna? Ska kolla nästa gång jag handlar.

 • Affi 11 februari 2010, 9:19

  Oj där förvånade du mig, jag har svårt att se var köttklister passar in när man samtidigt pratar om att återgå till närheten till naturens egen utformning av våra matvaror.

 • Jan Bertoft 12 februari 2010, 9:31

  Nej, här är vi uppenbarligen inte överens, vännen Louise och jag. En en av de stora problemen är ju det sluttande planet, att vi kommer längre och längre bort från de naturliga råvarorna och, som Louise nämner, att det underlättar fusk.
  Tydlig text – ja, det återstår ju att se. Jag är skeptisk….
  Varför ska vi alltid godkänna allt som industrin vill ha? Vem har egentligen frågat efter detta?
  Tycker att det är beklämmande att EU och svenska regeringen bara viker sig för den europeiska industrilobbyn. Ännu ett bevis på att det behövs starkare konsumentkrafter i EU.
  Att det skulle minska svinnet tror jag inte ett ögonblick på. Tror någon på allvar att de slänger fina köttdelar när det finns tusen sammansatta produkter där de kan användas.

  • Louise Konsumentkoll 12 februari 2010, 10:02

   Jan och Affi: Inte ska vi godkänna allt som livsmedelsindustrin vill ta fram. Aldrig. Och jag tror inte alls att detta minskar svinnet, det är helt uppenbart att industrin i stället för att mala ner spillbitar av fläskfile och andra dyrare detaljer i korvar eller andra sammansatta livsmedel vill limma ihop detaljerna så att de kan tjäna mer pengar. Men jag kan inte förfasa mig så över detta.
   Under förutsättning att det blir väldigt tydlig märkning och att produkterna blir rejält mycket billigare, och att man inte i samband med lanseringen tokhöjer priset på den vanliga fläskfilén, så tycker jag detta är OK.
   Det finns många fall där jag inte tycker att märkning är lösningen på konsumentens fria val, men sammanfogad fläskfilé tycker jag är ett tydligt och inte alls svårbegriplig livsmedel som jag är övertygad om att varje konsument själv kan ta ställning till om hon/han vill köpa eller ej. Att väga pris mot kvalitet i detta fallet kan väl inte vara svårt?
   Däremot tycker jag att det är ett oskick att som i dag inte informera på förpackningen om det är ihopfogad smörgåsskinka. Det har vi meddelat köttbranschen,och det pågår diskussioner där. Ska kolla hur långt de har kommit.