≡ Menu

”Kraftigt saltad” och nyckelhålsmärkt!

20130801_103859I Finland har livsmedelsproducenterna länge varit tvungna att märka livsmedelsprodukter som innehåller stor mängd salt med ”kraftigt saltat” eller ”stor mängd salt tillsatt” på förpackningarna. Kriterierna för vad som anses ”kraftigt saltat” har skärpts efterhand.

Är i färd med att kolla saltinnehållet i ett hundratal livsmedel på de svenska butikshyllorna. Puh… Ja, det är jobbigt, men ganska spännande.

Är inte klar med sammanställningen än. Men solklart är, att hade Sverige likadana regler som Finland skulle till och med nyckelhålsmärkta produkter vara märkta med ”kraftigt saltade”. Påläggsskinka till exempel anser finnarna vara ”kraftigt saltad” om den innehåller mer än 1,9 gram salt per 100 gram. Det finns inte, vad jag har sett, en enda skinka som innehåller så lite salt i Sverige. Coops och ICAs rökta påläggsskinkor innehåller jämförelsevis lite salt, 2 gram. De är alltså ”kraftigt saltade” enligt finska kriterier. De är nyckelhålsmärkta!

”Så in i h-e salt” borde man märka Pärsons Basturökta skinka med. Den innehåller 3,8 gram salt. Även den nyckelhålsmärkt. Det finns nämligen inga kriterier för saltinnehåll i charkprodukter. Märkligt.

Livsmedelsverket håller på att se över reglerna för Nyckelhålet och nya regler kommer. Hög tid, om man så får säga…

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: