≡ Menu

Kranvattentävlig- så häftigt!

svenskt vatten prisutdelningGrattis Falun till Sveriges bästa kranvatten!

Jag kommer just från prisutdelningen som skedde under pompa och ståt på Operakällaren i kväll. Själv hade jag en man från Höganäs vattenverk till bordet. Han berättade att  70 meter under marken har det grävts en åtta mil lång tunnel i berget från sjön Båvern i Småland för att förse Höganäs med dricksvatten. Plötsligt började tunneln läcka. Det tog ett halvt år att tömma tunneln på vatten. Under tiden tunneln repareras får man dricksvatten från Ringsjön.

provning av svenskt kranvatten

Alla deltagande kommuners vatten fanns uppställt för provsmakning. Det är svårt att känna skillnad på bra vatten och ännu bättre vatten.

Det är mycket man inte vet och massor man aldrig tänker på. Som hur rent vatten kommer ur kranen. Vi tar kranvattnet för givet och ödslar pengar och tid på att köpa och kånka flaskvatten. Det är förstås upp till var och en. Men nog är det konstigt.

Fast det säljs rejält mycket mindre buteljerat vatten i dag sedan vi ställde frågan: ”Butljerat vatten- en onödig lyx?”

Vad tycker du?

Här kan du läsa om vårt arbete

Comments on this entry are closed.

 • Anna-Karin Wickström 18 november 2010, 9:16

  Hej!
  Jag instämmer i gratulationerna till Falun och gläds åt att Höganäs gick till final! Höganäs kommun är en av 15 delägare i dricksvattenproducenten Sydvatten AB. Vi tar normalt vårt vatten från skånska Vombsjön och småländska Bolmen. Från Bolmen transporteras vattnet i den 8 mil långa Bolmentunneln ner till oss törstiga skåningar. För två år sedan inträffade ett ras i tunneln och det blev nödvändigt att stänga den för reparation. Under tiden använder vi reservvattentäkten Ringsjön. Glädjande nog blev Bolmentunneln i somras förklarad som riksintresse, vilket innebär att dricksvattnet har skyddats. Håller med dig om att det är konstigt att så många fortfarande tycks värdera flaskvatten högre än kranvatten. Därför är det positivt att kranvattnets värde lyfts fram i en tävling med proffsiga smakdomare!
  Tack för en intressant och tänkvärd blogg!
  Vänliga hälsningar
  Anna-Karin Wickström, informatör, Sydvatten
  och bloggprenumerant 😉

 • Affi 18 november 2010, 19:15

  Vi som levererar vatten till Skåne är mycket stolta och måna om att vattnet fortsättningsvis ska hålla en hög kvalitet. Visst räcker det med kranvatten!

 • Christopher Anderton 20 november 2010, 20:34

  Ang buteljerat vatten, så köper jag det nästan uteslutet en varm sommardag på stan då det är svårt att hitta en kran rakt av. Man kanske skulle sätta upp dryckesfontäner igen? När jag var liten fanns dom lite överallt i Stockholm.

  • Anna-Karin Wickström 22 november 2010, 9:57

   Visst kan det finnas tillfällen då man behöver köpa flaskvatten men dryckesfontäner eller vattenautomater på stan skulle vara bra. Det finns städer där man redan har genomfört det, till exempel i Bundanoon i Australien. På initiativ av stadens handlare har man förbjudit försäljning av flaskvatten och i stället placerat ut vattenautomater. Läs mer här: http://www.bundyontap.com.au/