≡ Menu

Krav på bruna sprättägg – Dumt Coop!

Till min stora förvåning har Coop fortfarande krav på att Coops så kallade ”Sprättägg” ska vara bruna. Såååå dumt! Det är hönsproducenterna själva som ska bestämma vilken hönsras som passar dem bäst. Det ska inte Coop lägga sig. Tycker jag.

Vita höns värper vita ägg, bruna höns värper bruna ägg. Några undantag finns men märkligare än så är det inte. Bruna ägg kan tyckas mer naturliga och sörgårdsaktiga, men det är en skimär.  Den vanligaste bruna hönsrasen är mer aggressiv än den vita, även om det säkert finns sprättäggsgårdar där de bruna hönorna fungerar utmärkt. Men bruna höns har jämfört med vita har större fallenhet för att bråka och hacka varandra än de vanliga vita, även om  aveln de senaste åren har gjort att de bruna hönsen har lugnat ner sig.

Coops sprättägg togs fram när det knappt fanns några höns i frigående system utan så gott som alla höns satt i trånga burar. Det ska Coop ha all heder av! Hönsen  har också en något större yta att röra sig på än i vanliga frigångssystem. Det är också bra. Men Coop, sluta diktera hönsras utan överlåt det beslutet till dem som begriper bäst, det vill säga hönsproducenterna.