≡ Menu

Kul om matsvinn

Nu händer det grejer! Mycket görs i dessa dagar för att minska matsvinnet.

Här är en kort kul och lärorik video. Tänkte när jag såg den att den säkert har sponsrats av förpackningsindustrin. Och det har den! Men det som sägs är i vilket fall som helst korrekt. Vissa förpackningar är viktiga för att maten ska hålla sig fräsch längre och minskar matsvinnet. Många hör av sig och tycker till exempel att det är skam och skandal att ekobananer är förpackade i påse. Men det är braaaa!

Att snåla på förpackningsmaterial för miljöns skull så att förpackningar går sönder och maten hamnar på golvet och inte äts upp ungefär det mest korkade man kan göra i sammanhanget. Till exempel.

Comments on this entry are closed.

  • Affi 23 januari 2014, 7:57

    Så bra att det är braaa att eko-bananerna är packade i plastpåse, då förmodar jag att det är en eko-plast man använder också…Jag har funderat på sakernas ordning!

  • Helén Williams 23 januari 2014, 20:19

    Hej Affi! Det är i de flesta fall en vanlig polyetenplast som används, fossilbaserad sådan. Även om det används lite extra olja till förpackningen så är det massor av olja investerad i produktion och transport av bananerna. En studie har visat att ca 10 procent av bananerna sorteras bort efter packning och innan konsument köper. Så det extra man lägger till för att skydda bananerna och som påverkar deras hållbarhet gör att vi förhoppningsvis slänger färre bananer. Det är nästan alltid värt att lägga till förpackning om det gör att matsvinnet kan minska, om än bara med några procent.

  • Affi 24 januari 2014, 7:31

    Hej Helen!Toppen, jag förstod idén med matsvinnet så det var ju bra att få reda på plastens innehåll också! Tack!