Kyckling tappar vikt vid tillagning

av Louise Konsumentkoll den 09 april 2014

rå-kycklingHär om sistens när jag hade tittat på SVTs Plus reportage om vatten och saltlake i fryst kyckling började jag fundera över hur mycket kycklingfiléer tappar i vikt när man tillagar dem. Kött krymper ju när det steks i panna eller ugn vare sig det är pumpat  med saltlake eller ej. Något som inte SVT Plus upplyste om.

Nu har jag grävt fram en studie på sju färska kycklingfiléer och 12 frysta. Den omfattar filéer från både svenska, importerade, eko och majskycklingar.

Studien visar att den färska kycklingen tappade mellan 12 och 20 procent i vikt när den tillagas. De flesta höll sig runt 15 – 16 procent vikttapp.

De frysta filéerna tappar mellan 3 och 14 procent i vikt när de tinades och sedan ytterligare mellan tio och 22 procent när de tillagas enligt denna studie. Således kunde de i värsta fall tappa totalt drygt 30 procent i vikt jämfört med den färska som tappade cirka cirka 20 procent som mest.

Så nu vet vi det.

Jag har inte tillgång till varumärkena och kan således inte säga vilka kycklingfiléer som var bäst och sämst i testet.

 

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Gunnela april 9, 2014 kl. 8:56

Bra att du lyfter frågan. Det brukar ju ge resultat. I går behandlade föreningen Vi Konsumenter en motion från Nore Johansson som behandlade just denna fråga. Den finns på http://www.vikonsumenter.org. Vi kommer vidarebefodra motionen till Råd & Rön och Sveriges Konsumenter.

Svara

Affi april 10, 2014 kl. 6:10

Nu är jag en dålig förbrukare av kycklingfilé, men de gånger jag har tillagat dem har jag alltid funderat över vätskeförlusten…Bra att få kunskap! Men varför lämnar inte Plus info om helheten, vet de inte?

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: