Lagstifta om transfetter? Och lite om amning och celiaki.

av Louise Konsumentkoll den 27 november 2013

LivsmedelUSA gör det, Danmark har gjort det. Nu måste det bli Sveriges tur att i lag förbjuda industriellt tillverkade transfetter menar en majoritet i riksdagen och Henrik Ennart i dagens Svenska Dagbladet.

Varför lagstifta när Sverige redan är bland de bästa i världen på att inte ha transfetter i maten, helt på frivillig väg, har jag tyckt. Livsmedelsindustrierna i Sverige och i många andra länder samt  svenska livsmedelskedjor som står för 95 procent av utbudet har fasat ut transfetter för länge sedan. Det mesta transfettet vi får i oss i dag kommer helt naturligt från de animaliska produkter vi äter. Enligt en nyligen gjord undersökning i SvD hittades inga produkter med transfett i Stockholmsbutiker däremot hittades man i Malmö 24 olika billiga kakor m m från Östeuropa i en ICA, en Willys och en Citygrossbutik. Pinsamt. Kan tänka mig att det har blivit enormt räfts- och rättarting med dessa handlare från centralt håll och att varorna rensats från hyllorna.

Fast kanske får jag ändå ändra mig vad gäller transfetterna.

Det finns trots allt en del livsmedelsbutiker där handlarna kanske inte är så pålästa och importerar transfettstinna kakor. Kanske är det den enda butiken lokalt och massa kringboende handlar billiga kakor där och proppar i sig. Eller så kanske det finns några som äter massor av pommes frites köpta från de korvkiosker som fortfarande har transfett i frityroljan. Transfett i ohälsosam mängd kan nog i undantagsfall inmundigas av en eller annan själ.

Funderar på om lagstiftning kommer att hjälpa. Kanske inte heller stjälpa om vi nu ska fodra 100 % trygghet i allt vi företar oss av lagstiftarna. Och det kan diskuteras. Kanske ska jag ändra mig ändå. Fast jag tycker att det är som att ropa att vargen kommer fast det inte finns någon farlig varg i närheten.

Här kan man läsa alla SvDs artiklar om transfetter.   Här kan du läsa vad Livsmedelsverket säger om transfetter.

Nu till en helt annan sak.

Professor Agnes Wold har skrivit en intressant debattartikel i dagens DN. Tala om att svära i kyrkan! Men möjligen är Agnes Wold något på spåren när det gäller att lösa gåtan om varför fler barn än tidigare utvecklar celiaki. Hon ifrågasätter bland annat om det är så himla bra att helamma småbarn i minst sex månader och att introducera annan mat sent i deras liv. Studier pekar på att barn som har helammats i sex månader eller mer har dubbelt så stor risk att utveckla celiaki än de som har ammats i fyra månader. Spännande. Det jag har lärt mig är ju att ju längre ett barn ammas desto högre skydd får det mot att utveckla allergier. Kanske skyddar amning mot vissa allergier men triggar andra. Vilket gör det hela knepigt.

Agnes Wold är professor på avdelningen för infektionssjukdomar, Göteborgs universitet, överläkare och specialist i klinisk immunologi och bakteriologi.

 

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: