≡ Menu

Läkemedel förgiftar miljön

I dag finns det inga ekonomiska incitament för apoteken och läkemedelsindustrin att gynna läkemedel som producerats mer miljövänligt än andra. Regelverket ser till att det är lägsta pris som gäller, och vi konsumenter har inte möjlighet att välja mer miljövänliga och hållbara läkemedel, om vi skulle vilja det. Så skriver Cecilia Marlow, Kronans droghandel och Bengt Mattsson, LIF i dag på Di debatt.

Efter att ha fått insikt i hur läkemedel produceras i syd, där substanser ibland går rakt ut i vattendragen utan någon som helst rening är jag verkligen beredd att hålla med Miljöfarlig medicindebattörerna, utan att kunna frågan ingående.

Och efter att ha lyssnat på en mängd duktiga personer från textilbranschen under på ett seminarium anordnat av Swedish Water House under Almedalsveckan, bland andra Indiskas miljöchef, så vet jag att det går att åstadkomma stor nytta för människor och miljö om företag samarbetar över företagsgränserna utan prestige och med en vilja att lära och förbättra.

Men då gäller det förstås också att inte byråkratiska regler sätter käppar i hjulen.

Comments on this entry are closed.

  • elin 23 juli 2010, 8:46

    Ja det är riktigt skrämmande hur läkemedelsföretagen förstör vår värld. nästa gång jag är på något apotek ska jag ställa krav på att få veta mer om läkemedlets härkomst och miljöpåverkan. Att få svar på de borde vara min rätt som konsument.

  • Cathy 23 juli 2010, 10:45

    Inte heller i det receptfria sortimentet, där vi är mera fria att välja själva, får vi någon information om miljöpåverkan. Och när nya läkemedel ska godkännas så väger man bara effekt mot biverkningar för den som tar medicinen. Biverkningar för miljön före eller efter användning tas så vitt jag vet ingen hänsyn till.

    Miljön är helt enkelt ännu inte en faktor varken för läkemedel, skönhetsmedel eller hälsokostpreparat. Man kan köpa KRAV-märkt vitlök och honung att kurera sin förkylning med, och Änglamark har ett litet sortiment utöver ren hygien (ansiktscreme, cerat m.m.), men sen är det i stort sett slut på miljömärkta alternativ.