Laktos-och glutenfritt populära dieter

av Louise Konsumentkoll den 08 oktober 2015

laktos Att fyra av tio svenskar följer eller försöker följa någon diet är inte så uppseendeväckande tänker jag när jag tar del av Livsmedelsföretagens (Li) undersökning som presenteras i dag. Hälften av oss är ju överviktiga eller feta och vill väl bli av med några kilon för att bli snyggare, äta bättre och leva längre.

Fast det verkar inte vara så det ligger till. 5:2 dieten, som bevisligen gör att man går ner i vikt, minskar rejält i popularitet från elva procent till fem procent. Laktos -och glutenfri mat samt vegetarisk  samlar däremot relativt stora skaror och det är ju inte direkt några viktminskningsdieter. Hela 12 procent av kvinnorna äter laktosfritt i dag och 8 procent glutenfritt. Och många fler i storstad än på landsbygd.

Varför undrar jag.

Fast så erinrar jag mig en undersökning som visade att 37 procent av personer under 35 år anser sig ha problem med magen. Det kan vara ett skäl. Man prövar att utesluta laktos. Ett annat är att laktosfria produkter av vissa anses mer hälsosamma. Sockerrädsla gör att man undviker allt socker inklusive mjölksocker, dvs laktos. Folk får göra vad de vill, men det är ju bara mjölk, glass och filprodukter av mejeriprodukterna som innehåller relativt mycket laktos.

Hur som helst är jag inte så jätteförvånad över resultatet av Lis undersökning. Laktos och glutenoron är på stark frammarsch. Vår senaste undersökning på temat ”Myter om maten” visar att en majoritet tror att alla skulle må bättre av att äta mindre gluten och att laktosintoleransen ökar. Så är det inte. Glutenintoleranta, cirka 1 – 3 procent av befolkningen, måste avstå från gluten annars blir de rejält sjuka och anledningen att laktosintolerans ökar i Sverige är att invandringen ökar. Folk från andra länder tål laktos sämre än vi nordbor, förutom i Finland som har en stor del laktosintoleranta.

Tabell: Livsmedelsverket

 

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Humlan oktober 17, 2015 kl. 11:09

Vill man läsa mer om vad gluten och laktos åstadkommer i kroppen så rekommenderar jag boken MAGSTARKT av Martina Johansson, civilingenjör i bioteknik och biofysik vid Chalmers.
http://www.bokus.com/bok/9789163610950/magstarkt-en-bok-om-tarmfloran-och-magens-nervsystem/?utm_source=martinajohansson.se&utm_medium=Tradedoubler%20CPC&utm_campaign=Tradedoubler%20Link

Här skriver hon om GLUTEN: http://martinajohansson.se/om-gluten-2/

Svara

Humlan oktober 25, 2015 kl. 19:33

Om man vill läsa mer om hur gluten, laktos m.m. påverkar tarmsystemet och kroppen så kan jag rekommendera boken MAGSTARKT av Martina Johansson, civilingenjör i bioteknik och biofysik från Chalmers. http://www.bokus.com/bok/9789163610950/magstarkt-en-bok-om-tarmfloran-och-magens-nervsystem/?utm_source=martinajohansson.se&utm_medium=Tradedoubler%20CPC&utm_campaign=Tradedoubler%20Link

Och här skriver hon om GLUTEN: http://martinajohansson.se/om-gluten-2/

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: