≡ Menu

Laktosintolerans – ett geschäft?

Få barn är laktosintoleranta men ges ändå diagnosen. Många vuxna i Sverige kan få besvär av laktos om de dricker eller äter mycket mejeriprodukter medan några knappt tål en gnutta laktos.

Laktosfria mejeriprodukter säljer som aldrig förr, och rävig som jag är har jag ofta tänkt att den numera frekventa diagnosen, var sig det är självdiagnos eller ställd av vänner, farmaceuter eller sjukvårdspersonal, måste vara ”gefundenes fressen*” för mejeriindustrin.

Laktosfri mjölk, yoghurt och alla andra produkter som spottas ut på de expanderande hyllorna för laktosfritt i butikerna, är dyra jämfört med vanliga mejeriprodukter. Visserligen görs laktosfritt i betydligt kortare serier än de vanliga mejerivarorna, och det kostar väl ett och annat att få bort laktosen och hålla mejerilinjen åtskild, men ändå…

Att en stor variation av laktosfria produkter finns och är lätta att få tag i är förstås utmärkt men vill bara erinra om att populära diagnoser också kan ge bra klirr i kassan

*)Gefundenes fressen är ett tyskt talesätt och betyder ungefär ”kommer väl till pass”

Comments on this entry are closed.

 • Affi 03 februari 2012, 20:00

  Jag håller med dig, det är dyrt och säkert inte nödvändigt för alla men för dem som är intoleranta är det guld värt. Mennnn nog kostar det mer för konsumentetn än vad det kostar för mejeriet att ta fram. Dessutom är det ju så att många köper laktosfri mjölk när de ska ha något kafferep där de inte har koll på alla gästerna fast det troligtvis inte behövs.

 • Humlan 13 februari 2012, 13:17

  Har läst att laktosintolleranta ofta kan tåla färsk opastöriserad mjölk eftersom den innehåller enzymet laktas som spjälkar laktos.
  Vid pastöriseringen, d.v.s. upphettning till ca 75 grader, så dör enzymerna och även många andra nyttiga bakterier.
  Flera naturfolk dricker mjölk även i vuxen ålder men då handlar det ju om färsk levande mjölk.

  • Louise Konsumentkoll 13 februari 2012, 14:29

   Humlan: Ska kolla med dem som vet, men jag skulle absolut inte råda någon att dricka opastöriserad mjölk, bland annat med tanke på den osedvanligt läskiga bakterien EHEC som florerar på gårdar.

 • Humlan 15 februari 2012, 11:57

  Naturfolk ger ju som tur var inte spannmål till sina gräsidisslare, vilket ger fel pH för dom viktiga bakterierna i våmmen så att just EHEC-bakterierna som trivs i surt pH frodas. En trolig teori.

  Kan vara kul att läsa om opastöriserad mjölk i boken: Mjölkrevolutionen – Naturens mest perfekta mat som du inte får köpa (ännu) av Fredrik Colting.