≡ Menu

Läskskatt om två- tre kronor per liter införs i UK

laskskatt2Nu har Storbritanniens skatteverk bestämt sig. Drycker med tillsatt socker föreslås belastas med en avgift, två kronor per liter för 5 – 8 % socker och nästan tre kronor för sockerhalt över det. åtgärden hoppas man ska få britterna att minska läskdrickandet men framförallt inspirera företagen att sluta marknadsföra så söta drycker och satsa på mer hälosamma drycker.

Avgiften ger gott om klirr till statskassan. Över 500 miljoner pund per år beräknas flyta in. Pengarna ska användas till intatser för att minska barns övervikt och i förlängningen risken för typ 2 diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Nästan 30 procent av barnen är tjocka i Storbritannien.

Avgiften ska också få läskföretagen att sluta marknadsföra så söta drycker och ändra till mer hälsosamma produkter. Juice är undantaget och även söta milkshakes och yoghurt eftersom hälsoministern oroar sig för att flickor inte får i sig tillräckligt med kalcium. Säkert har mejeriindustrin viskat i hans öra. Avgiften införs under 2018.  

WHO har uppmanat länderna fundera om en läskskatt kan vara ett alternativ i länder som har problem med en överviktig befolkning, d v s alla länder.  WHO menar att en skatt eller avgift om 20 procent har en dämpande effekt på sockerkonsumtionen. Allt fler städer i USA och länder som Ungern, Mexiko, Portugal och nu Storbritannien inför läsk/sockerskatt eller avgift.  

 

 

Comments on this entry are closed.

  • Åsa 07 december 2016, 11:33

    Spännande att få se hur detta påverkar konsumtionen
    och
    nya drycker hoppas kunna få bli bättre alternativ.