≡ Menu

Låt bärkassar kosta rejält och ge kosingen till forskning och innovation

4R_textTa rejält betalt för alla bärkassar när vi handlar, inte bara för plastkassar utan även de av papper och annat material. Låt oss betala för bärkassarna inte bara i livsmedelsbutiker utan i alla butiker. Och destinera överskottet till forskning, innovation och information. Det är Konsumentföreningen Stockholms hållning till regeringens förslag om implementering av EU direktivet om plastkassar som har varit ute på remiss.

Vi använder troligen ungefär 1 miljard bärkassar per år när vi handlar. Låt säga att kassarna kostar en oss minst en femma, låt säga att vi köper färre kassar när de kostar en slant, låt säga att vi köper hälften så många kassar. Det blir ändå flera miljarder kronor som flyter in till handeln. Klart att pengarna ska användas till något vettigt och inte hamna i företagens fickor. Sverige kan till exempel storsatsa på forskning och utveckling av nya bättre material och metoder för att effektivisera och öka återvinningen. En svensk jättesatsning på ett forskningsområde som är så angeläget och aktuellt och som hela världen tampas med skulle kunna placera oss  i framkant och skapa produktion, nya företag och arbetstillfällen. Och med pengarna kan vi dra iväg stora kampanjer typ ”Panta mera” så att så många förpackningar och annat material som möjligt går till återvinning till nya bra produkter. Ett exempel är järnvägsslipers av plast. Håller längre än trä och betong.

Visst vore det väl bra med en storsatsning på hållbara material? Här är hela KfS yttrande.

Läs för övrigt vår bärkasserapport:. Vilken bärkasse är minst dålig för miljön?

Comments on this entry are closed.

  • Danne 23 september 2016, 8:11

    5+ kr? Då påsarna vara hållbara lika länge som IKEAs påsar som även de kostar 5 kr.
    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/17228340/ Annars är det bara ocker, det spelar ingen roll vad pengarna går till. Vid betala nog med skatt/punkskatter.