≡ Menu

Listeriadödsfallen i Sverige

Kött och charkLäser i Köttbranschens tidning nr 7-8 att ett franskt företag har utvecklat speciella mjölksyrebakterier som dödar de skadliga listeriabakterierna. De kan användas i produkterna för att förebygga listeria och behöver inte deklareras i ingrediensförteckningen. Låter väldans bra, såvida företagen inte börjar använda mjölksyrekulturen som substitut för att jaga bakterierna i anläggningarna.

Det har varit enormt mycket, helt berättigat, rabalder om att 13 personer dött till följd av ett listeriautbrott i Danmark. En smittkälla har hittats, en rullepölsa, och nu plockar Tulip bort lite danska charkprodukter även i Sverige där man har hittat pyttemängder listeria, för säkerhets skull.

Vad som talas mindre om som och först i dag gör rubriker är det svenska utbrottet med en förmodad men ännu ej spårad, gemensam smittkälla. Sju svenskar döda. Inte kul.

Listeria är en lurig bakterie, den trivs i kyla ända ner 0 grader till skillnad från många andra bakterier. Den överlever i frysta produkter men dör som alla andra i + 70 grader. Det är alltså kalla ätfärdiga produkter med lång hållbarhet där det är störst risk, som till exempel vakuumförpackad gravad och rökt lax och kallrökta smörgåspålägg. Bakterien kan gömma sig i golvbrunnar på industrierna, runt dörrar, i utrustning på transportband etc i anläggningarna. Bra rutiner och ett förebyggande arbete behövs ständigt och jämt. Och även om bakterien tål kyla växer de saktare när det är kallt.

Alltså… dags att återupprepa vårt gamla krav till livsmedelsbranschen och hushållen:

SÄNK TEMPERATUREN I HELA KYLKEDJAN TILL HÖGST +5 GRADER!!!

Det är Sverige, Spanien och Slovenien som anger att kylda produkter ska förvaras i max + 8 graders temperatur på förpackningarna.

FÖR HÖÖÖÖÖGT!!! Övriga länder har betydligt lägre temperatur.

Maten håller sig fräsch nästan dubbelt så länge om man sänker från  8 till 4 grader. Tror dessutom att bäst-före datum är satt med för stor marginal på många av riskprodukterna.

 

Comments on this entry are closed.

  • Affi 26 augusti 2014, 16:00

    Så sant men när fattar folket och kedjan det?

  • Gustav Erikson 28 augusti 2014, 18:04

    Till saken hör att detta troligen är en av de produkter som sålts i deras motsvarigheter till offentliga upphandlingar till vårdinrättningar och andra ställen där bara pris avgör. En rullsylta kokas antingen i en form eller i en kokpåse sousevide. Antingen så har man en misslyckad värmebehandling eller så har man kontaminerade lokaler i detta fallet då. Men sedan är det troligen så att hållbarheten är lång. Jag har hört talas om hållbarheten uppåt 180 dagar på souse vide kokta produkter. Blir det en miss i värmebehandlingen då så är det lång tid för listeria att växa på.

    Vad det gäller temperaturerna i kylskåp så må det vara så att det står 8 grader på förpackningen men verklig förvaring sker vid 4 grader medan det i övriga Europa råder omvända förhållanden.

    Nästa steg är troligen att lära konsumenten att hantera kylvaror på rätt sätt. Kylkedjan bryts ju så fort man plockar produkten ur disken i butik. En paket kallrökt lax kan utan vidare hinna bli både 15 och 20 grader innan den når hem till konsumentens kyl och är det då verkligen tillverkarens fel att produkten inte håller till bäst-före-dagen?

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: