≡ Menu

Liten lampguide i vintermörkret

200526750-001Idag finns det många olika varianter av energibesparande lampor att välja mellan och nya utvecklas hela tiden. Vilken lampa som passar bäst beror på dina önskemål och behov, i vilket rum lampan ska användas och i vilken armatur.

Lågenergi-, halogen eller LED

Lågenergilampan har funnit längst, men idag finns även t ex halogen- och LED-lampor. Halogenlampan har samma ljuskvalitet som glödlampan. Men det finns även lågenergi- och LED-lampor med bra ljuskvalitet. Titta efter Ra-talet på förpackningen, det ska vara så högt som möjligt, Ra 100 är högst.

När det gäller energibesparingen är det lågenergi- och LED-lampan som är bäst, de sparar cirka 80 procent energi jämfört med glödlampan. Halogenlampan sparar mellan 30 och 50 procent.

Något som kan upplevas som ett problem med lågenergilampan är att upptändningstiden är lång, men idag finns det även snabbtändande varianter. Upptändningstiden anges på förpackningen. Halogen- och LED-lampan ger 100 procent ljus direkt när de tänds.

Klarar de låga temperaturer?

LED-lampan trivs bra i kyla. Halogenlampan fungerar också bra i låga temperaturer, även vissa lågenergilampor klarar kyla men då är upptändningstiden längre.

Tända, släcka och dimra

Lågenenergilampan är det alternativ som är sämst om lampan behöver tändas och släckas ofta. Halogen och LED påverkas inte av det. Halogenlampan går alltid att dimra medan det bara funkar med vissa lågenergi- och LED-lampor. En förutsättning för att det ska fungera är förstås att den armatur du har hemma är anpassad till den nya tekniken.

Kvicksilver?

Halogen- och LED-lampan är helt fria från kvicksilver och andra tungmetaller. Lågenergilampan däremot innehåller små mängder kvicksilver. Alla lampor, även de utan kvicksilver, ska lämnas till återvinning.

Priset

Halogenlampan är billigast. Lågenergilampan finns i flera prisklasser, pris och kvalitet går ofta hand i hand. Och priset på LED?

LED bäst i test

Råd & Rön testade nyligen lågenergilampor av LED-, lysrörs- och halogentyp. I topp hamnade LED-lamporna med bra betyg för både hållbarhet och låga temperaturer. Råd & Rön är ett kommersiellt oberoende konsumentmagasin.

Tänk att varje lågenergilampa faktiskt sparar 200 kilo koldioxid under sin livslängd!

Källa: Lampguiden (app) och lampinfo.se

Gästbloggare: Anna Lilja, informatör på KfS.

Gästbloggare: Anna Lilja, informatör på KfS.

Comments on this entry are closed.