≡ Menu

Livsmedel, innovationer och fegt Kommerskollegium

Sol och regn, hav, horisont, inovationer, bra samtal, aha-upplevelser och supergod mat. Så  har jag det på Livsmedelsdagarna i Tylösand som just nu pågår. Här diskuteras trender, alger som livsmedelsingrediens, varför Kalles kaviar med banan inte blev någon hit, hur ett varumärke smakar, digilog konsumtion och  nya livsmedelsprodukter. Riktigt skoj och lärorikt!

”Top fem” trender i dag när det gäller livsmedel är : 1. Inga tillsatser 2. inga allergener (gluten, laktos etc) 3.ekologiskt 4. etiskt 5. autentiskt/naturligt/pålitligt

Starka trender för fem år sedan var: 1. lite fett 2. lite socker 3. livsmedel berikade med vitaminer, mineraler m m… 

Carla Ogeia Lewis, trendspanare från  internationalla företaget Mintel, berättade också att i spåren av den ekonomiska krisen i Storbrittannien med hög arbetslöshet och social oro uppger britter att de anstränger sig för att köpa mat producerad av engelska bönder och företag. För att stödja Storbrittannien i kris  ratar de importerad mat, helt enkelt. Intressant! Läs för övrigt Livsmedelsföreningens blogg här.

Läser just på nätet att jordbruksdepartementet stoppat Livsmedelsverkets smarta kostråd när det gäller hälsa och klimat. De utgjorde handelshinder enligt Sveriges Kommerskollegium och övriga EU länder. Fegt av Sverige att inte ta strid tycker jag. I jämförelse med många andra länder producerar vi mat som är bättre för djur och miljö.

Comments on this entry are closed.

 • Kenny 11 maj 2012, 7:09
  • Louise Konsumentkoll 11 maj 2012, 9:48

   Kenny: Så spännande! Ytterligare en broccolirapport. Vi gjorde precis det samma år 2006, tittade på fryst broccoli från Sydamerika och jämförde med fryst från Spanien och Sverige, men det fick bli ett fiktivt exempel eftersom det inte produceras någon fryst svensk broccoli i större skala.
   Tvärt emot vad folk kanske kan tro visade sig den sydamerikanska broccolin som fraktas med båt och dessutom har goda odlingsförhållanden vara mer klimatsmart än den från Spanien. Det svenska exempleet var mest fördelaktigt om jag kommer ihåg rätt. Jag är anmäld till Kommerskollegiums möte i eftermiddagvar och ska friska upp minnet kring vår egen broccolirapport.
   Håller förstås med dig att närodlat inte alltid är bäst för miljön, har aldrig påstått något annat. Men jag köper gärna svenskt för arbetstillfällena i Sverige och vårt odlingslandskap. Gillar också sockerärtor, köper då och då. Det är inte lätt att få tag i svenska utan de kommer mestadels från Kenya, flygs säkert hit. Har en idé om att kolla miljöeffekter på dem, vore spännande att se hur man räknar på flygfrakt. Och Kenyaner ska ju också ha jobb!Här är presentationen 2006 av vår Brocollirapport.
   http://www.slidefinder.net/l/louise_20presentation/louisepresentation/782499