Livsmedel, innovationer och fegt Kommerskollegium

av Louise Konsumentkoll den 08 september 2011

Sol och regn, hav, horisont, inovationer, bra samtal, aha-upplevelser och supergod mat. Så  har jag det på Livsmedelsdagarna i Tylösand som just nu pågår. Här diskuteras trender, alger som livsmedelsingrediens, varför Kalles kaviar med banan inte blev någon hit, hur ett varumärke smakar, digilog konsumtion och  nya livsmedelsprodukter. Riktigt skoj och lärorikt!

”Top fem” trender i dag när det gäller livsmedel är : 1. Inga tillsatser 2. inga allergener (gluten, laktos etc) 3.ekologiskt 4. etiskt 5. autentiskt/naturligt/pålitligt

Starka trender för fem år sedan var: 1. lite fett 2. lite socker 3. livsmedel berikade med vitaminer, mineraler m m… 

Carla Ogeia Lewis, trendspanare från  internationalla företaget Mintel, berättade också att i spåren av den ekonomiska krisen i Storbrittannien med hög arbetslöshet och social oro uppger britter att de anstränger sig för att köpa mat producerad av engelska bönder och företag. För att stödja Storbrittannien i kris  ratar de importerad mat, helt enkelt. Intressant! Läs för övrigt Livsmedelsföreningens blogg här.

Läser just på nätet att jordbruksdepartementet stoppat Livsmedelsverkets smarta kostråd när det gäller hälsa och klimat. De utgjorde handelshinder enligt Sveriges Kommerskollegium och övriga EU länder. Fegt av Sverige att inte ta strid tycker jag. I jämförelse med många andra länder producerar vi mat som är bättre för djur och miljö.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: