I mars 2009 började vi vår aktion för att hejda matsvinnet. Då var vi helt ensamma på banan. Nu kan vi snart lägga av. Nej, det menar jag förstås inte, men trappa ner kan vi…. Vår kampanj har gått så himla bra och i dag är det mängder av organisationer, företag, skolor, hushåll, restauranger, personalrestauranger, forskare,storhushåll, livsmedelsindustri, livsmedelskedjor, förpackningsindustrin, branschorganisationer, myndigheter och många andra som arbetar intensivt för att minska svinnet. Och inte minst Lantnmännen förstås med sin restdejting. Så jätte roligt!
I dag släpps Livsmedelsverkets råd och en vetenskaplig rapport om hur mat ska förvaras. Hur bra som helst! Heja! Och grattis Anna-Karin Johansson, miljöansvarig, till fint inslag i går i TVs Rapport.
Livsmedelsverket propagerar, liksom vi har gjort länge, för att ha det kallt i kylskåpen, + 4-5 grader. Mycket märkligt att de inte säger detsamma till livsmedelsindustri och detaljhandel, som fortfarande envisas med att märka kylda produkter med max + 8 grader, som en rekommendation både till sig själva och oss därhemma. Många diskussioner förs just nu om sänkt temperatur, och det är bra, men en tydligt påpekande från en myndighet vore på sin plats.
Livsmedelsverket – ta nu bladet från munnen och ryt till! Vi vill köpa fräscha varor med bra hållbarhet! Inte sant?
Comments on this entry are closed.
Här är ett mejl från Anna_Karin Johansson, ansvarig för miljöfrågorpå Livsmedelsverket som kom i dag:
Hej Louise!
Kul att du gillar råden och tack för berömmet. När det gäller vårt arbete kring minskat livsmedelssvinn så har vi valt att börja titta på konsumentledet. Även om det största svinnet sker i hushåll, så finns det självklart viktiga aspekter att titta på också i andra led av kedjan. Nu kommer vi att se över hur vi kan gå vidare med vårt arbete för minskat svinn.
Skulle inte denna fråga även vara något att ta upp för diskussion i Samverkansgruppen för Minskat Matavfall (SaMMa)?
I mitt hushåll finns inte något matsvinn. Äter gammaldags LCHF-mat där jag framförallt uteslutit potatis, pasta, ris och bröd samt frukt. Det var just sådana rester som hamnade i hushållssoporna förut.
Louise – Jag undrar: Finns det någon redovisning av vad för slags matrester som återfinns i hushållens soppåsar? Vanligtvis läser man bara om antal kilon.
Britt!
Av de undersökningar som KfS gjort finns det lite uppgifter om det du söker. I alla fall vad folk ”säger” att slänger mest av. Se sid 16 i vår ”Rapport från en slaskhink”, http://www.konsumentforeningenstockholm.se/Global/Konsument%20och%20Milj%C3%B6/Rapporter/Rapport_KfS_Rapport%20fr%C3%A5n%20en%20slaskhink_mars%202009.pdf
Dessa uppgifter stämmer väl överens med det du skriver…
Sen finns det andra undersökningar som mer noggrant beskriver vilken mat folk slänger mest av. WRAP i UK har t ex gjort den här undersökningen, http://www.wrap.org.uk/retail_supply_chain/research_tools/research/report_household.html
Mvh
Anna Lilja (föräldraledig informatör på KfS)
Nu har jag skumläst ”Rapport från en slaskhink” och fick lite bekräftelse på att hushållens matsvinn ofta är just potatis, pasta, ris, bröd och frukt. Just det som inte ingår i LCHF-maten och därför inte belastar soppåsen. Det blir bara blast, skal och kaffesump/tesump som hamnar i soppåsen. Och ett och annat ”gnagben”.
Idag i DN läser jag om matavfall och vad som räknas som matavfall i ett hushåll:
”4. Matavfallet
Låt matresterna rinna av och ta bort eventuell plast. I påsen lägger du frukt och grönsaker samt skal och blast. Bröd, pasta, ris. Ägg och skaldjur. Kaffe och te. Hushållspapper och ofärgade servetter.”
http://www.dn.se/sthlm/den-som-inte-matsorterar-far-betala-mer
Från och med nu och till årets slut ska jag anteckna mitt hushålls matavfall.
Återkommer.
Britt: Spännande! Återkom gärna.
Matsvinn v 48, 30/11-4/12, antal portioner varierade mellan 1-4.
30/11
Slängde ca 1 dl vit sås, som blev över efter middagens pepparrotskött
Slängde en liten bit, ca 2 cm, av brocolli-stocken
1/12
Slängde en liten bit, ca 2 cm, av brocolli-stocken
Enstaka senor från helgskinkan, svårtuggat
2/12
Slängde 3/4-dels burk-makrill i tomatsås, svartfärgat, kompakt, smakade inte ok
3/12
Slängde äggskal och lökskal
4/12
Slängde segt äppelskal från 1 äpple som användes i matlagning
Det var allt jag slängde för denna vecka 49. Makrillen var ju inte mitt fel som konsument, men jag har två burkar kvar av samma inköp. Vi får se om jag ska reklamera produkten. Importör: Vendia Foods AB.
Lite fel blev det, skall vara vecka 48 och inte 49. Sorry.
Jag har också slängt kaffesump och tesump/-påsar. Det glömde jag att skriva. Jag strör ut sumpen ur melittapåsen så att sumpen torkar och därmed väger den slutliga soppåsen mindre då sumpen har torkat till. Fastigheten betalar för antal kilo sopor som hämtas och torra sopor väger mindre! (nåja, kan väl hända att det spelar mindre roll, blöt kaffesump/torr kaffesump).
Britt: Nej, du tillhör sannerligen inte till dem som slänger var femte inhandlad matkasse, som är genomsnittet för svenska hushåll. Om det beror på LCHF dieten eller ej låter jag däremot vara osagt. Fortsätt gärna att rapportera!
Matsvinn v 49, 5/12-11/12
Ingenting – det enda jag slängt i soppåsen är:
– kärnhus från paprika, tomater, ”skvårs”
– skal från morot, ägg
– rotstock från brocolli och blomkålsblad
Nåja, en halv apelsin åkte i soppåsen. Den låg framme på en skärbräda och blev möglig på snittytan. Den låg med snittytan ner, kanske hade den torkat annars?
(jag håller på LCHF)
Matsvinn v 50, 12/12 – 18/12
– 1 ägg som satt fast i kartongen
– buljong från ekologiskt kycklingkok (skulle gjort soppa, men så blev det inte)
– lite färsk blomkål som blev lite brunt, behövde ansas
I övrigt som tidigare, bara blast och stock och grönsaksrens. Sånt man inte äter.
(som sagt, jag håller på LCHF)
Matsvinn v 51, 19/12-25/12
– en halv palsternacka
I övrigt som tidigare, bara blast och stock och grönsaksrens. Sånt man inte äter.
(av LCHF blir det inget matsvinn!)
Matsvinn v 52, 26/12-31/12
– 1/2 citron, låg framme blev möglig
– 2 ansjovisfiléer, blev över i kylskåpet
– en näve blomkål, passade inte in i någon annan maträtt, blev skämd
Nu avslutar jag min matsvinn-rapportering. Om var 5:e matkasse (var 4:e ?) slängs av hushållen kan jag rekommendera LCHF-mat!
Gott Nytt Mat-År med LCHF
Britt: Tack för din rapportering! Riktigt rolig att läsa. Ja, du har helt rätt att bröd är en stor källa till att vi slänger mycket mat, och äter man inte bröd eller t ex ris och pasta så kan det vara troligt att man slänger mindre. Själv tror jag däremot inte att LCHF-kost med massa mättat fett är speciellt nyttigt. Men om detta kan man ha olika åsikter! GOTT NYTT ÅR!