≡ Menu

Ljus i förpackningsmörkret

ecoleanTitta på den här yoghurtförpackningen. När yoghurten är slut rullar man jättenkelt ihop förpackningen och får ut det absolut sista. Det blir inget svinn alls till skillnad från vanliga yoghurtförpackningar där 8 – 10 procent av yoghurten fastnar och försvinner i avloppet eller soptunnan.

Den här förpackningen har även många andra fördelar. Det går åt pyttelite förpackningsmaterial- plast och krita- och både förpackningsmaskinerna och förpackningen är billigare än för vanliga yoghurtförpackningarna som finns på marknaden.

Ecolean, som förpackningen heter tillverkas i Helsingborg. Den har sålts på prov på den svenska marknaden. Det gick inte så bra. Vi konsumenter är vanedjur, och dessutom visar konsumentstudier att vi föredrar takåsförpackningarna, helst med kork. Det måste vara för att vi ännu inte är medvetna om hur mycket pengar och miljö vi slänger bort när vi köper sådana.

Ecolean säljs till andra länder. Där gillar de den. Jag hoppas att vi får se får se den här förpackningen på den svenska marknaden så fort som möjligt.  Den och ”brickförpackningen” (”telegsten” för oss svenskar) ger minst svinn. Troligen har Ecolean ännu bättre miljöprestanda än ”brick ” även på andra områden.

Jag ska gräva mig ner i frågan. Det är otroligt spännande med ny teknik. Återkommer!

Comments on this entry are closed.

 • Marianne Andersson 22 augusti 2009, 9:07

  Är det inte sådana förpackningar som Järna har sin mjölk, yoghurt mm förpackad i?

  • Louise Konsumentkoll 22 augusti 2009, 10:54

   Hej Marianne,
   Jag vet faktiskt inte, ska kolla med min kollega Anders Engström. Han har varit butikschef i Konsumbutiken i Järna, så han vet! Jag återkommer.
   Louise

 • Anders Engström 31 augusti 2009, 7:50

  Ja det stämmer. Den mjölk, fil och youghurt som kommer ifrån Järna mejeri är förpackade i denna förpackning.
  Om jag kommer ihåg rätt så är krita basen i förpacknings- materialet.

 • Minna 05 september 2009, 12:17

  Människor är vanedjur som har bevisat svårt att bryta ett invant beteende. Jag tror att information är nyckeln till att vi ska byta vår vanliga youghurtförpackning till en mer miljövänlig. Det är inte så många som aktivt tänker på hur mycket man sköljer ur förpackningen innan man lämnar den till återvinning eller att förpackningen på bilden är miljövänlig. Har inte sett den i verkligheten men min första tanke var att den var av plast. Så länge man inte vet att det finns ett bättre alternativ till det man brukar köpa, fortsätter man välja det man är van vid.