≡ Menu

Lönnvatten – det nya kokosvattnet?

Vertical-water-in-storeEfter hajpen med kokosvattet kommer lönnvattnet. Mapelwater börjar bli hett i USA och Canada det dröjer väl inte länge förrän det också hittar in på våra butikshyllor.

Hälsosam? Nja. Varför måste man marknadsföra alla nya produkter med hälsoargument? Räcker det inte med att drycken är naturlig, god och inte dålig för hälsan frågar sig Valentina Cugnasca från ett av företagen som säljer lönnvatten. Klokt tänker jag, fast när jag botaniserar vidare i nyhetsfloden finns det, inte överraskande, hälsoargument.

Lönnvattnet görs av saven från lönnträdet, samma sav som i koncentrerad form blir lönnsirap, mapelsyrup. Lönnsaven innehåller bara 2 procent socker, 45 kcal för en halvliter. Och som vanligt drar industrins forskare igång och letar nyttigheter så snart de anar ett nytt livsmedel som kan krängas till folk. Hittills har man identifierat 46 bioaktiva ämnen däribland vitaminer mineraler, aminosyror, polyfenoler och fytohormoner. Hej och hå.

Miljövänlig är lönnsaven också förstås. I alla fall i jämförelse med cocosvattnet hävdas det. Ett påhittigt företag kallar sitt lönnvatten ”Vertical water”, eftersom saven tappas av växande träd och inte gör någon riskfylld åverkan på träden.

Men tydligen är det  inte alldeles enkelt att göra lönnvattnet till drickfärdig produkt. Det knepiga är inte att tappa trädet på sav, det knepiga är att göra det under rätt förhållanden och att få kvaliten att bibehållas under transport. Intressant. Läs mer här.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: