≡ Menu

Lukrativt med plastkassar för handeln

I vår rapport ”Vilken bärkasse är minst dålig för miljön” föreslår vi att alla plast- och papperskassar ska vara rejält dyra. Förhoppningsvis svider det i plånboken så att man tar med sig en egen bärkasse till butiken och sparar material och resurser. KfS_kassen_500x300Pengarna butikerna får in kan gå till miljöinsatser, välgörande ändamål eller annat gott. Vi föreslår att man alltid har en i hopvikbar påse med sig så slipper man köpa. Vi föreslår att fler butiker tar in och säljer sådana kassar. Lätta att få tag på och används stort i andra länder. Men inte här.

Naturvårdsverket har nu lagt förslag på att handeln ska ta betalt för samtliga plastkassar. En kasse ska kosta minst fem kronor. Herre jisses vad lukrativt detta kommer att bli för handeln. I dag används över en miljard plastkassar. Det blir fem miljarder kronor att dela på för livsmedelshandeln, klädhandeln, apotek etc. Men låt säga att folk betalar för hälften mot idag, 500 miljoner kassar, åtminstone till en början. 2,5 miljarder kronor är inte fy skam det heller.

Naturvårdsverket föreslår att handeln ska vara med och finansiera informationskampanjer kring plast och skräp med pengarna de får in. Helt okej, men det blir ena sjutusan till kampanjer för två miljarder spänn. Nog måste pengarna räcka till annat också.

GetImageHär är ett förslag. Gör som Tesco i Storbritannien. De skänker sina plastkassepengar till lokala projekt och låter kunderna vara med att välja vart en del av pengarna ska gå. Heja!