≡ Menu

Lurad på tomatfrön

TomatfrönHur kommer det  sig att det bara är fem stackars tomatfrön i den här fröpåsen? Ulf, min man som sår tomater så det står härliga till, meddelar att det här inte är den enda påsen som innehåller enstaka frön, utan att det numera är ganska vanligt. Påsarna kostar lika mycket som dem med många frön i. Varför det är så ska jag ta reda på.

Ett grundläggande krav är att det i alla fall finns information på påsen om hur många frön den innehåller. Inte sant? Jämförpris per frö är heller ingen dum idé. Det finns ju jämförpris per tvätt när man köper tvättmedel.

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Louise Konsumentkoll 15 maj 2015, 8:08

  Det här svaret fick jag för ett tag sedan och har glömt att lägga upp. Klargörande på många punkter men här skiljer det sig mellan olika leverantörers information.
  ”Hej Louise,

  Jag läste frågan nedan om tomatfrön via länken. Jag gör här ett försök att förklara vad som styr prissättningen på tomatfrön.

  Priser på fröråvara från frögrossisterna varierar mycket mellan olika sorters tomater. Det avspeglar sig i priset på portionen och påverkar även hur många frön, vi som producenter av fröportioner, lägger i påsen. Ju dyrare fröråvaran är från grossist, desto färre tomatfrö i påsen. Ju högre frökostnad, desto högre pris. För att underlätta för konsumenten packar vi frö i en liten innerpåse när fröna är särskilt små och dyrbara.

  De allra dyraste tomatfröerna är F1-hybridsorter, som är framodlade genom flera års förädlingsarbete. De har ett högt pris och få frön i påsen.

  I vårt sortiment finns andra tomatsorter med fler frö i påsen och ett lägre pris (exempelvis ’Moneymaker’,’Marmande’, och ’Tiny Tim’ som har 25-30 frö och räcker till ca 20 -25 plantor per påse).

  Sorten som fanns med på bild i anslutning till frågan heter ’Sparta’ och är en F1-hybrid. Det är en exklusiv sort med hög frökostnad från frögrossisterna. På fröpåsens baksida kan man läsa hur många plantor fröna ska räcka till. I detta fall ska det räcka till ca 5 plantor och längst ner ser man även på stämpeln hur många frö det ligger i påsen, 8 frö (vilket innebär att det skulle kunna bli 8 plantor).

  Jag vill också förtydliga att som producent av fröportioner väljer vi innehåll och prisgrupp på våra produkter. Det pris som konsumenten får betala bestämmer återförsäljaren/butiken.

  Vänliga hälsningar

  Ulrika Wallman

  Product manager/Produktchef

  ECONOVA AB

  P.O. Box 90, SE-616 21 Åby

  Tel: +46 11 36 81 56

  Mobil: +46 706 66 27 29

  http://www.econova.se

 • Hans-Olof Söderberg 08 april 2018, 12:34

  Det finns nog ingen växt som är så lättodlad i sverige som tomat . Vare sig det gäller odling eller förädlingsarbete . Jag har full förtroende för de människor som tycker det är bedrägligt när priset på tomatfrö ofta ligger på nivåer 20 – 50 000 kronor per kg ! Fast här är det ju tal om torrvikt jmf odlingsjord där kunden får betala dyrt för allt vatten som jordpåsarna innehåller ! mvh H-OSöderberg

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: