≡ Menu

Män målgrupp för nya hälsoprodukter

Trendspaningar är alltid kul, och det gäller för den här också som jag får mig till livs i Livsmedel i Fokus nyhetsbrev. Och visst anar vi väl redan några av produkterna på våra hyllor? Det här med protein och män är ju intressant, se nedan. Får man större muskler om man tutar i sig massor av protein? Eller vad handlar det om…

ImageSjälv har jag lärt mig att vi inte lider brist på protein i Sverige, snarare tvärt om. Ändå kommer det nya produkter med tillsatt extra protein hela tiden, t ex Arlas nya mjölk. Smart affärsidé. Tillsätt billigt mjölkpulver och höj priset rejält. Ett hett tips är att ändra färgen på förpackningen. Gör den svart med kraftig röd text så går männen på den i ännu högre grad enligt trendspaningen. Ja, herrejistanes…

Läs hela trendspaningen  av Sterling -Rice Group här. Här  är ett utmärkt sammandrag skrivet av Carina Malm, Livsmedel i Fokus.

”Den globala varumärkesstrategen Sterling-Rice Group har listat de tio starkaste trenderna som driver den växande marknaden för ekologiska, hälsosamma och naturliga livsmedel.

1. Hälsoprodukter enbart för män

Män blir en allt större målgrupp för hälsoprodukter med fokus på ”mat som bränsle”. Några exempel är yoghurt med extra protein och ”Beef Jerky” av buffelkött (fettfritt torkat kött i form av snacks). Produkterna säljs i mörka förpackningar med kraftig text.

 

2. Fokus på den inre friden

Funktionella produkter byter fokus från hälsoeffekter, som stärkt immunförsvar och viktminskning, till ”högre värden”, som lugn och ro, inre frid och lycka.

 

3. Gröna blad lämnar salladsskålen

Grönsaker rika på bioaktiva ämnen, som grönkål och spenat, blir ingredienser i teer, snacks och konfektyr.

 

4. Funktionellt vatten uppgraderas

Funktionellt flaskvatten uppgraderas med naturliga ingredienser, som björksav, olivolja och alkaliska organiska växtsyror.

 

5. Oväntad textur i drycker

Naturliga och ekologiska drycker får textur och ”tuggmotstånd” genom tillsats av bl a chiafrön och linfrö.

 

6. Högteknologiska köttalternativ

Det kommer allt fler innovativa alternativ till kött, som ”grillade kycklingstrips” av soja- och ärtprotein.

 

7. Rena, allergenifria växtproteiner

Ärtprotein lyfts fram som en högkvalitativ vegetarisk, mjölk-, gluten- och sojafri ingrediens, i takt med att matallergierna ökar.

 

8. Smaksatta nötsmör

Olika sorters nötsmör med hög proteinhalt får smak av frukt, choklad, kaffe, fröer och kryddor.

 

9. Hälsosamma desserter

Även desserter blir ”functional foods”, t ex frozen yoghurt med hög proteinhalt och proteinberikade ”detox-kakor”.

 

10. Sydamerikansk ”supermat”

I kölvattnet på acai, goji och chia kommer brasilianska acerolakörsbär, peruansk purpurmajs och den chilenska frukten maqui i juicer, energidrycker, med mera.

Källa: Sterling-Rice Group

 

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Cathy 24 juni 2013, 15:06

  Alkaliska syror? Hur ska det gå till?
  Eller är det dålig översättning från engelska?

 • Louise Konsumentkoll 24 juni 2013, 19:59

  Cathy: Highly alcalic fulvic acid står det i originaltexten och man hänvisar till denna dryck:

  ”blk is the first ever fulvic-enhanced all-natural mineral water. blk is what happens when fulvic trace minerals are added to pure water. blk is powerful electrolytes and a high pH. blk is serious hydration. blk is a delicious beverage without any sugar, carbs or calories. blk is here and it will defy your expectations.”.
  Här kan du läsa mer: http://getblk.com/#
  Googlade på ”fulvic” och fick mängder av träffar. Tydligen något VÄLDIGT hälsosamt. Kan inte det svenska ordet. Någon?

  • Cathy 25 juni 2013, 11:05

   Tack för svaret! Enligt Wikipedia är fulvosyror ’släkt’ med humussyror, som bildas vid nedbrytning av organiskt material. De kan binda till olika mineraler och möjligen underlätta upptaget av dem, eller rena kroppen från dem, beroende på vem man frågar.

   Det alkaliska i sammanhanget verkar handla dels om mineralerna, dels om syra-bas balansen, som vissa hävdar måste upprätthållas via kosten.

   Sammantaget är jag tämligen skeptisk till alltihop.

 • Affi 25 juni 2013, 5:53

  Jaha , nu förstår jag vad du ägnade dig åt på semestern…..jobb! Du kan inte låta bli verkar det som…… Jag föväntar mig mycket nytt tänk från Almedalsveckan framöver…..

 • Louise Konsumentkoll 25 juni 2013, 7:21

  Affi: Nej, nej och åter nej. Jag jobbade inte på min veckas semester. Jag latade mig grundligt. Beträffande Almedalenbloggande får vi se… det brukar vara ganska hektiskt, både med egna seminarier, medverkan på andras, lyssna på andras och allt skoj på kvällarna!

 • Affi 27 juni 2013, 5:25

  Jag tänkte mig mer att du ger oss som inte kan vara där en bild efter veckans slut……Som hänt i Almedalen,,,,

 • fredrik bruno 18 juli 2013, 7:05

  Jag saknar information om effekten av s.k. mineralsalt med lika mycket kalium som natrium och med (i Seltin) en tillsats av magnesium. Det bode ju rimligen finnas kliniska tester från våra univerwsitetssjukhus som utreder och bevisar de här (lösa?) påståendena om samband mellan salt och blodtryck, och som även tittar då på mineralsaltet.

  På livsmedelsverkets hemsida har jag inte funnit någon information som styrker de påstådda sambanden eller som kommenterar mineralsalt.

  Sen är ju saltet ett konserveringsmedel, är det därför som buljongtärningar och fonder består till nästan 50 % NaCl (i torrsubstansen)?

  Man ska ju inte bara tycka, utan också styrka sambanden med vetenskapliga tester.