≡ Menu

Margarin är ute – Smör är inne, därför ”Bregott mindre”

I fredags när jag gick hem från jobbet var Medborgarplatsen full av folk som gjorde reklam för nya Bregott, ”Bregott mindre”. Förbipasserande bjöds på en liten bytta som smakprov.

Vanliga Bregott innehåller 75 procent fett, nya ”mindre” innehåller 43 procent. Säkert ett genidrag av Arla att lansera ett matfett som inte uppfattas som ett lättmargarin men ändå är fettsnålt.. Margarin är nämligen helt ute, smör är inne.

Marknadsundersökningsföretaget YouGov frågade härförleden ett antal svenskar hur nyttiga respektive onyttiga de tyckte att olika sorters fetter var när de används till matlagning/bakning och stekning. Livsmedelsverkets råd om att använda flytande fetter verkar ha gått hem. Som nyttigast angavs olivolja följt av rapsolja och solrosolja. Fast på fjärde plats kom smör. Här lyssnar man inte på Livsmedelsverket, som varnar för mättat fett.

Absolut onyttigast betraktades margarin.  Så många som hälften av konsumenterna ansåg att margarin är onyttigt mot 2 av 10 för smör. Så hade det inte sett ut för tio år sedan. Intressant.

”Bregott mindre” innehåller smör och rapsolja, men mest vatten. ”Den goda smaken får det av grädde”. Hur mycket grädde undrar jag. Ska ta reda på det. Men visst – det låter ju gott.

Fast själv begriper jag inte varför man överhuvud taget ska kleta på något på smörgåsen. Det går så bra med bara ett gott pålägg. Förutom på nybakat bröd. Då ska det vara äkta smör!

Comments on this entry are closed.

 • Pernilla 18 april 2011, 10:13

  Jag har sett reklamen men inte smakat, har inte för avsikt att smaka heller. Hela förpackningen skriker lättmargarin, även om basen är smör känns det äckligt – hur har de härdat fetterna undrar jag. Det får du gärna ta reda på. Är det gjort med ”omestring” som margariner så är det ju i praktiken ett margarin – om än med smör i.

  Vad man har på mackan är ju olika. Jag tycker att bröd blir för torrt utan smör/Bregott. Jag skär brödet i riktigt tunna skivor och lägger på mycket smör och pålägg, så håller jag mig mätt mycket längre än om jag äter mycket bröd.

  • Minna 19 april 2011, 11:39

   Äckligt vet jag inte om jag kan hålla med om. Den lägre fetthalten har de fått genom att minska mängden mjölkfett och öka mängden rapsolja. Potatisstärkelsen är för att det inte ska rinna ut på mackan och den låga fetthalten gör att det krävs ett konserveringsmedel. Övervikt och dess följdsjukdomar är idag ett stort problem i västvärlden och det behövs alternativ som är lite lättare. Jag tycker att det är bra att Arla tar fram ett lättare Bregott. ”Äkta vara”-debatten har fått många att konsumera fetare ”naturliga” produkter i jakten på att undvika tillsatser. Vi får se vad det gör för folkhälsan om några år?

   • Ping 19 april 2011, 17:23

    Tror det är LCHF och bla http://www.kostdoktorn.se som gör att folk väljer smör framför margarin och inte ”äkta vara”. Och deras hälsa verkar det inte vara något fel på, snarare så hävdar de ju att deras hälsa blivit betydligt bättre sen de slopat ”light” varianter.

    • Minna 19 april 2011, 20:07

     OK, det finna säkert flera anledningar. LCHF är rätt omdebatterat och inte alls klarlagt att det är hälsosamt i längden. Varierad kost är vad jag tror det mest hälsosamma.