≡ Menu

Mat med mindre kemikalier- att tänka på

kampagneBilledeMedTekstNej, det är inte vi som har hela listan på vad man kan göra för att undvika kemikalier i maten. Det är det danska livsmedelsverket, Födevarustyrelsen, som har en informationssajt för den som vill veta mer. Bland annat ger Födevarustyrelsen grönt ljus för plastförpackningar i kontakt med mat om de har symbolen med gaffel och glas, något som har diskuterats om det är så lämpligt eller ej. Bra, då vet vi det. Ska du värma i mikro så titta efter symbolen med vågor. Läs mer i vår symbolguide.

Jag tycker att danska myndigheter har hög trovärdighet i frågan. De har länge engagerat sig mot oönskade kemikalier i vardagsvaror. Läs och begrunda.

Några råd studsade jag till över. Till exemepel att barn ska äta begränsade mängder russin – oavsett ekologiska eller konventionella antar jag. Här varnas för det naturliga mögelgiftet ochratoxin. Aprikoskärnor och bittermandel innehåller cyanid och ska ätas i mycket begränsad mängd ( vem som nu skulle vilja äta mycket av dem), portvin ska inte drickas ur kristallkaraff som kan avge bly och livsmedel i konservburkar ( burk = dåse på danska) tar man avstånd i från av olika skäl, speciellt varnas gravida och ammande. Man har sett förhöjda dioxinhalter i ägg från mindre hönsbesättningar som går ute och pickar så därför är rådet att köpa ägg från olika besättningar. Det hade jag faktiskt aldrig hört talas om. Gäller det även Sverige tro’?

Fläderbär ska man inte äta utan att de har kokats i minst 20 minuter. Hade ingen aning. Måste kolla om Ulf kokar fläderbärssaften han gör på somrarna.

Vill du veta mer om kemikalier, framför allt i plast? Kom till KfS seminarium ”Råd för en giftfri vardag” Måndag 17 februari kl 18 – 21, ABF Sveavägen 42, Stockholm. Anmäl dig här

 

Comments on this entry are closed.

  • Gunnela 14 januari 2014, 10:55

    Om man varnar för ochratoxin i russin undrar jag om man varnar för campylobacter i ekologisk kyckling? Det är väl skillnad mellan fläderblomssaft, som inte kokas (den gör jag själv). Då häller man på kokande vatte och fläderbärssaft.

  • Louise Konsumentkoll 14 januari 2014, 15:52

    Gunnela: Sajten handlar om kemikalier. Campylobacter är ju bakterier. De behandlas nog på annan plats.
    Jepp, det är fläderbären man är ute efter, inte blommorna. Ulf gör saft av fläderbär, ett himla jobb!