≡ Menu

Matfusk med ris

20150331_094507Heja tidningen Råd och Rön som har granskat riset.

Att lite dyrare rissorter blandas ut med billigare är ett rykte som har varit i svang ett bra tag. På min ”att göra lista” står sedan en länge att jag bör undersöka saken, men annat har kommit före.Och nu Råd och Rön.

Består basmatiriset som vi köper till 100 procent av just basmatiris, eller har det blandats upp det med billigare ris så att någon bov kan tjäna sig en grov hacka?

Råd och Rön testade 12 olika basmatris och två , ICAs och ICAs I love eco basmatiris visade sig efter DNA analyser endast innehålla 80-90 % basmatiris, resten var annat.  Inget roligt för ICA som ska dubbelchecka sina leverantörer, förstärka kraven och göra egna DNA kontroller.

10 procent  inblandning kanske inte verkar så mycket, men skala upp inblandningen i tiotusentals ton, så blir det en god affär för en skurk.

Matfusk förekommer på stor nivå inom EU, ja säkert hela världen. Därför är det utmärkt att Livsmedelsverket har skapat Livsmedelsombudsmannen som kan ta emot anonyma anmälningar från anställda och allmänhet som misstänker matfusk. Oändligt mycket sämre är att anmälningarna vidarebefordras till de lokala miljö-och hälsoskyddskontoren som ska utreda frågorna. Vad som händer sedan vet inte verket riktigt. Uppföljningen brister men ska bli bättre, enligt en tidningsartikel.

Hur vore det om regeringens kommande livsmedelsstrategi tar sats och nu äntligen förstatliga livsmedelskontrollen så att en enda myndighet får överblick i stället för att lägga ut ansvaret på alla kommuner?  Alla är överens om att detta är en god idé utom riksdagsledamöterna som har lokala intressen att försvara. Blir så trött…

Comments on this entry are closed.

 • Gunnela Ståhle 31 mars 2015, 7:42

  Heja Louise
  För några år sedan drev jag på att Sveriges Konsumenter skulle förorda statlig livsmedelskontroll. Då hade vi nyligen förstatligat djurskyddskontrollen av samma skäl. Nu är många överens om att det är den vägen vi ska gå. Vi får väl fortsätta tjata, men det s k kommunpartiet säger ju nej till allt som minskar kommunernas makt även om det skulle gynna medborgarna..

  • Louise Konsumentkoll 31 mars 2015, 10:05

   Gunnela: Ja, vi får tjata på. Skam den som ger sig. Och vi är ju många. Typ hela livsmedelskedjan inklusive konsumentorganisationerna

 • Allmogesson 05 april 2015, 17:29

  Hej
  Blanda upp lite olika kvaliteter av ris är inte något som vi inte behöver betvivla, se bara på hästköttet. Sedan har jag sett risodling i Vietnam, där kan vi tala om giftspridning. Inte växtskydd. Jag lider med de stackars aningslösa bönderna som luras in i detta av skrupellösa försäljare av kempreparat och då är lurendrejeriet med lite olika sorters ris i påsen en bagatell, men därför inte ok. Men vi tittar väl bara på våra små problem.

 • Louise Konsumentkoll 07 april 2015, 5:28

  Almogesson: Har också sett hur risodlingar besprutats i Vietnam. Jämfört med det och allt annat förfärligt som sker i vår värld är fusk med ris knappt ens värt att nämna. Ska man därför låta bli tycker du? Det tycker inte jag.