≡ Menu

Matmyter blir frågesport på festen

GlutenNej, alla mår inte bättre av att äta mindre gluten. Det är en myt som majoriteten (58 %) av svenska folket har gått på och som säkert ger klirr i kassan för tillverkarna av glutenfria produkter. Att nötter innehåller fler kilokalorier än smågodis har också många (59 %)  svårt att förstå, liksom att en proteinbar i regel inte är ett bra mellanmål om man är på språng, vilket också nästan 6 av tio svenskar tror.

Föreningens uppgift är bland annat att skapa sans och balans i debatten. Därför arbetar vi  då och då för att slå ihjäl myter eller missförstånd som biter sig fast. Nu har vi gjort vår tredje undersökning som vi kallar ”Sant eller falskt om mat och hälsa”. Kul att bland annat Expressen och TV 4:s program Vardagspuls har skrivit om undersökningen.

Läs även ”Myter om maten” från 2013 och ”Maten vi äter- gamla och nya matmyter” från 2010. Samtliga rapporter passar utmärkt som underlag till frågesporter bland vänner och bekanta. Tro mig, man blir förvånad över hur fel folk kan ha som man tycker bör veta bättre. Facit finns till alla frågor!

Direktlänk till mytrapporten: Sant eller falskt om mat och hälsa, sep 2015.

Comments on this entry are closed.

  • Konsument 03 februari 2017, 14:11

    Läste i mytrapporten om D-vitamin:

    Det är lite vilseledande att det heter – D-vitamin – då det är ett steroidhormon.
    Här hos Kostdoktorn kan man läsa en ”Snabbkurs”
    http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin