≡ Menu

Med magkänslan i fokus

Debatten om dieter och vad som är ”rätt” och hälsosamt att äta är ständigt en het potatis. Vi matas via media nästan dagligen med motstridiga påståenden om vad som är ”rätt” att äta rent vetenskapligt. Inte konstigt att en känsla av uppgivenhet infinner sig.

Tidigare i veckan rapporterade SVT Nyheter om en ny studie från Umeå universitet, som har undersökt över 4000 enäggstvillingar. Forskarna undrade om övervikt/fetma ökade risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2 diabetes och hur stor inverkan det genetiska arvet spelar. Kortfattat så ökar inte fetma i sig risken för hjärt- och kärlsjukdomar, men däremot finns ett tydligt samband mellan fetma och typ 2 diabetes. För hjärt-kärlsjukdomar har arvet huvudrollen. Då skulle vi kunna steka teorin om att man minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar om man som överviktig går ned i vikt, men riktigt så enkelt är det ju inte. Snart kommer kanske ytterligare en forskningsrapport som vänder upp och ned på det hela igen.

Time-Saturated-fat-Butter-cover-sm

En annan het potatis är mättat fett vs omättat fett. TIME Magazine frontade i ett nummer 2014 med att ”Butter is back” och budskapet var att mättat fett inte är ohälsosamt utan tvärt om hälsosamt. Helt på tvärs med kostråden världen över inklusive våra egna nyss uppdaterade Nordiska Näringsrekommendationer. LCHF-rörelsen nickade och höll med artikelförfattaren i TIME. Som svar på detta lanserades precis resultaten från en amerikansk studie som visar på att man visst ökar risken för en för tidig död genom att äta mättat fett.

Men, nu börjar det komma riktigt spännande nyheter på dietfronten som faktiskt kanske kan ge samtliga tyckare rätt på det ena eller andra sättet. Hur är det möjligt, kanske du tänker? Jo, jag ska förklara.

I mitten av juni hade jag förmånen att få delta på den Nordiska Nutritionskonferensen som går av stapeln vart fjärde år. Där avhandlades den senaste forskningen rörande nutrition i dagarna tre och något som jag tyckte var särskilt intressant var området kring individualiserade kostråd och hur stor roll vår tarmbakterieflora spelar för vår fysiska och även psykiska hälsa.

Våra tarmbakterier spelar en jättestor roll för vårt välbefinnande och kan kopplas till allsköns sjukdomar och allergier. En spännande teori är att den kraftiga ökningen av barn med allergi på senare år möjligtvis kan ha med den ökade förekomsten av kejsarsnitt. Barnet får då inte ta del av mammans tarmflora utan föds in i en steril miljö som sedan kompletteras med antibiotika. Amningen är också viktig för barnets tarmflora. Ett barn som förlösts med kejsarsnitt och som får mjölkersättning riskerar att få en klen tarmflora och därmed ett sämre fungerande immunförsvar.

Tarmbakterier. Photograph: BSIP SA/Alamy

Tarmbakterier. Photograph: BSIP SA/Alamy

 

Vi talar ofta om en ”magkänsla” och vi kan numera lägga in betydligt mer i det begreppet. Tarmbakterierna är troligtvis dina bästa vänner som du ska vara rädd om. Läste två intressanta artiklar på detta ämne i The Guardian som jag varmt kan rekommendera att läsa.

Den ena förklarar väldigt konkret hur man genom att analysera sin tarmflora kan få individualiserade kostråd. Dr Saleyha Ahsan i BBC’s Trust Me I’m a Doctor fick bland annat rådet att skippa lax och grapefrukt och istället ok på att äta chokladglass. Inte bara såklart, men ni förstår att det är på tvärs med vad man tänker är hälsosamt. Kostråden fungerade och hon gick ned i vikt, fick bättre hy och kände sig mycket piggare. Den andra artikeln går mer in på djupet varför tarmfloran spelar stor roll och hur. Läs!

Alla är vi ju olika så varför skulle vi alla må bra av precis samma mat? Var och en är salig på sin sanning, som man brukar säga och det kan visa sig stämma ganska bra när det kommer till vad vi äter.

Gästbloggare Minna Hellman. Projektledare Mat&Hälsa