≡ Menu

Medelhavs- och ”nordisk” mat – bra för hjärtat

Jag har medvetet hållit mig utanför den infekterade fettdebatten. Alltså den med på ena sidan ”smör och grädde- fansen” och på andra sidan de som lyfter fram  medelhavskosten som mest hälsosam, d v s bland annat mat med  lågt innehåll av smör och grädde, alltså mättat fett.

Jag noterade en artikel från den  internationella hjärtläkarkonferens som pågick i Stockholm för någon vecka sedan, läs nedan. Minns också Mai-Lis Hellenius ord, livsstilsprofessor och kardiolog,  på vårt seminarium under Almedalsveckan. Hon berättade  att  var länge sedan hon och hennes kollegor såg sådana höga blodfetter hos nyinsjuknande hjärtpatienter som i dag. Patienterna gick ofta på en ”smör och fettdiet”.

Läs citatet nedan hämtat från http://www.dagensdiabetes.se/artiklar/artikelPost.cfm?show=2756&sammaKategori=2

”Hjärtinfarkterna minskar

Orsakerna till lägre blodtrycksnivåer och blodfetter är framför allt förbättrade levnadsvanor med exempelvis sundare matvanor och minskad rökning. Förbättrade blodtrycksvärden och lägre blodfetter beror bara till en mindre del på läkemedelsbehandling.
– I Sverige har vi tredubblat konsumtionen av frukt och grönsaker jämfört med 1960-talet, säger Hans Lingfors, distriktsläkare i Habo och forskare vid primärvårdens FoU-enhet i Jönköping. Men det är fortfarande en bit kvar innan vi äter lika mycket grönt som i Medelhavsländerna.

Medelhavskost räddar liv
Just så kallad medelhavskost tycks vara speciellt bra för hjärtat, förklarar Hans Lingfors:
– Risken att återinsjukna eller dö i hjärtinfarkt minskade med 72 procent när patienter med hjärtinfarkt fick äta medelhavskost utan grädde och smör samt mindre kött, men mer fågel, fisk, frukt, grönsaker, bröd och rapsbaserat margarin.
Han berättar om en färsk systematisk sammanställning av tolv olika studier publicerad i British Medical Journal:
– I den visar det visar sig att medelhavskost, utöver att minska risken för död i hjärtkärlsjukdom, även minskade risken att insjukna och dö i cancer samt att insjukna i Parkinsons sjukdom och Alzheimers demens. ”Rågfält

Nu senast talas det om studier man gjort på traditionellt nordiska råvaror, som också visade sig bra för hjärtat. I princip innehåller den samma nyttigheter som medelhavskosten. Jag funderade på vilket nordiskt råvaruföretag som kunde ha sponsrat den forskningen? Lantmännen förstås!

Comments on this entry are closed.

  • Mia 15 september 2010, 9:38

    Medelhavskost- Grekland äter mest ost/person i hela världen.
    Av tradition äter dom sitt mättade fett i form av ost eftersom det varma klimatet gör det svårt att hantera mjölk, smör o grädde.

    Appropå hjärt-konferansen, läs ”Fett och kolesterol är hälsosamt” av med. dr Uffe Ravnskov.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: