≡ Menu

Mejeriförpackningar – igen!

EcoleanSom trogna läsare vet så har jag en favorit bland mejeriförpackningar. Ecolean. Säljs inte i Sverige. Men däremot i Danmark. Enligt en test där så smakar mjölk bättre i Ecoleanförpackning än pappersförpackning! Inte vet jag om det stämmer, men kul ändå. Undra vilket mejeri som blir först med Ecolean i Sverige? Förpackningen säljer som tusan i fjärran länder i alla fall. Och det blir knappt något svinn, det är enkelt att pressa ur all yoghurt ur förpackningen.

Lite spännande att läsa den danska artikeln. Medan försäljningen av fetare mjölk stiger i Sverige så vill många danskar ha så lite fett i mjölken som möjligt. Så där ökar minimjölkförsäljningen.

Comments on this entry are closed.

 • Lotta 28 mars 2011, 12:37

  Tycker det vore jättebra med smartare förpackningar för mejeriprodukter men rent spontant av att bara titta på förpackningen – är det inte svårt att hälla ur den? Den verkar mjuk i formen ungefär som refillpåsarna till tvål som det räcker med ett stadigt tag i för att det ska rinna över.

 • Louise Konsumentkoll 28 mars 2011, 12:44

  Lotta: Nej faktiskt är det inte svårt att hälla ur den. Det trodde jag också tills jag provade. Även om det bara är lite kvar på botten så står den stadigt. Konstigt nog. Det blir något slags sug i påsen så att den smiter om det som är kvar. Det funkar! Handtaget är en ”uppblåst kudde” av plast, förvånansvärt stadigt.

 • Affi 29 mars 2011, 6:28

  Ja den verkar intressant vad är det för fel på den som gör att vi inte tar in den i Sverige, kan man undra!? Priset, tillverkningsmaterialet, miljöhänsyn etc…?

 • Helena I 29 mars 2011, 16:39

  Kan det ha något att göra med att man bundit sig till ett världsberömt förpacknings-företag i Sverige, kanske??! Om nu undrar så har de ett huvudkontor i Lund!!!

 • Pernilla 29 mars 2011, 18:35

  Den ser ju bra ut men jag tror vi kan se oss i månen efter den här i 08-land. Arla tycks ha investerat i nya förpackningsmaskiner nyligen (ni har ju märkt att den på många sätt utmärkta tegelstenen bytts ut mot ”takås”-tetran, tex för alla ekologiska mjölksorter) och de maskinerna är inte gratis. Tror inte vi får se nåt annat än de utrymmeskrävande (hur många extra distributionsrundor krävs nu pga luft i rullpallarna, undrar jag) nya mjölkpaketen på mycket länge. Kanske om tex ecolean skulle lanseras av en konkurrent och börja ta stora marknadsandelar.

 • Trillian 30 mars 2011, 5:03

  Jag skulle iaf börja köpa produkter som hade den som förpackning. Kom igen nu småproducenter. Här har ni er chans att ta marknadsandelar från oss köpkraftiga ekofantaster.

 • Tomas M 31 mars 2011, 19:45

  Förpackningen liknar den som lilla Järna Mejeri använder till sin mjölk, fil och yoghurt. Men dom har inget speciellt handtag på förpackningen. Finns att köpa i en del affärer i Stockholm och kostar mer än vanligt… Har bara testat ett par gånger, man bör nog hålla med båda händerna. En stor fördel är att ”påsarna” är lätta att klämma ur och platta ihop. http://www.jarnamejeri.com/

  • Louise Konsumentkoll 01 april 2011, 7:55

   Tomas: Jag har uppfattat att man ska hälla över produkterna i Järnaförpackningarna i en tillbringare innan man konsumerar dem. Men jag kanske har fattat fel, jag har ingen egen erfarenhet av just den förpackningen. Begriper inte riktigt annars hur man ska försluta den igen utan att mjölk eller yoghurt spills över.

 • yvbeij 07 april 2011, 14:18

  Takåsförpackningar är kraftig försämring för konsumenter som är svaga i handen.
  Själv har jag tvingats möblera om i kylskåpet pga höjdmåttet!
  Instruktionen i filmen om hur man tömmer behållare är bra. Det ska jag prova!
  Själv har jag hittills gjort sålunda: Öppnar ”takåsen”. Klipper upp en lång- och en korstsida. Skrapar ned fil/yoghurt från sidorna med en gummiskrapa. Skrapar ut i tallrik. Kan bli upp till en halv dl! Jag vägrar spola ut mat! Men det kanske är det som är tanken från Arla: Om vi tvingas diska bort fil måste vi köpa flera förpackningar!
  Efter diskning av förpackningen klipper jag bort plastgängan och sorterar som vanligt. Brickförpackningen krävde inte så mycket jobb!
  Har någon sett Arlas motivering till detta byte?

 • Olle Benner 18 april 2011, 16:57

  På sommaren bir vi i Kullavik och handlar den mesta maten på Willys i Kungsbacka. Där hade de tidigare en förpackning från Ecolean, som var utformad som en tillbringare – med ett handtag på förpackningen av mjuk plast. Den var från Falköpings mejeri, som är ett framåt företag. Men den försvann efterhand. Ring Falköpings Mejeri och fråga varför.
  Glad Påsk!

  • Louise Konsumentkoll 20 april 2011, 10:51

   Olle: Helt riktigt. Falköpings mejeri hade testförsäljning av Ekoleanförpackingen ett kort tag för några år sedan. Vet inte hur tankarna går på försäljning i Sverige.

 • Anna 17 mars 2013, 18:56

  Ecolean är ett svenskt företag som ägs av föredetta Tetra Pack grundaren Hans Rausing. Har funnits i Sverige, tex Åsens mejeri men man tjänade inte tillräckligt på det. Det är biologiskt nedbrutningsbart material gjort på kalk!