Mellan 20 och 7 procent kvar i förpackningen

av Louise Konsumentkoll den 21 februari 2012

Nu börjar det röra på sig på förpackningsfronten även i Danmark. Söndagsavisen har gjort ett test.  En femtedel av en babycreme, 14,5 procent av tandkrämen och 13,5 procent av ketchupen blev kvar i flaskan trots att man försökte få ut så mycket som möjligt. Det är enorma kvantiteter mat, shampo, tandkräm och annat som försvinner med förpackningarna till ingen nytta alls. Och hiskligt mycket pengar.

Arla ska forska på att utnyttja nanoteknik för att göra material som blir så glatta att inget fastnar. Utmärkt tänker jag. Fast Danske Förbrukerrådet varnar för risker med nanoteknik som är svåra att förutse.

Javisst, håller med. Man måste vara extremt försiktig med hälso- och miljörisker när  nanomaterial och substanser tas fram. Men jag litar på att Arla är det. Det är ett stort företag och skulle inte tåla en skandal. Eller är jag kanske naiv när jag förutsätter att Arla och forskarna jobbar med både hängslen och livrem?

Funkar nanomaterialet och vi får förpackningar där allt slurpar ut på ett kick,  då kommer den nya tekniken verkligen till stor konsument- och miljönytta! Läs för övrigt Anna-Maria Corazza Bildt om matsvinn i Di i dag!

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: