≡ Menu

Mellan 20 och 7 procent kvar i förpackningen

Nu börjar det röra på sig på förpackningsfronten även i Danmark. Söndagsavisen har gjort ett test.  En femtedel av en babycreme, 14,5 procent av tandkrämen och 13,5 procent av ketchupen blev kvar i flaskan trots att man försökte få ut så mycket som möjligt. Det är enorma kvantiteter mat, shampo, tandkräm och annat som försvinner med förpackningarna till ingen nytta alls. Och hiskligt mycket pengar.

Arla ska forska på att utnyttja nanoteknik för att göra material som blir så glatta att inget fastnar. Utmärkt tänker jag. Fast Danske Förbrukerrådet varnar för risker med nanoteknik som är svåra att förutse.

Javisst, håller med. Man måste vara extremt försiktig med hälso- och miljörisker när  nanomaterial och substanser tas fram. Men jag litar på att Arla är det. Det är ett stort företag och skulle inte tåla en skandal. Eller är jag kanske naiv när jag förutsätter att Arla och forskarna jobbar med både hängslen och livrem?

Funkar nanomaterialet och vi får förpackningar där allt slurpar ut på ett kick,  då kommer den nya tekniken verkligen till stor konsument- och miljönytta! Läs för övrigt Anna-Maria Corazza Bildt om matsvinn i Di i dag!

 

Comments on this entry are closed.

  • Magnus Welander 21 februari 2012, 20:12

    Eller så kan de börja med brick-förpackningarna igen som är mycket lättare att klämma ur. Takås suger.

  • Affi 22 februari 2012, 7:55

    Om vi talar om för ex.vis Arla att konsumenterna förutsätter en utveckling som gör förpackningar lätta att tömma samtidigt som de är hälso och miljönyttiga, så tror jag att de jobbar för det. Inte vill de ha skandaler.