≡ Menu

Mer än dubbelt så dyrt!

100 g och 30 g citronsyraApropå flädersaft. Upptäckte just att en liten påse citronsyra har ett jämförpris på 400 kronor kilot (!) och i en stor påse kostar samma citronsyra 170 kronor kilot. Helt knäppt.

Jag kan förstå att en liten påse kostar mer i arbetskostnader, i material, i transporter, och  i hanteringskostnader. Men  mer än dubbelt så mycket? Nej aldrig i livet.

Har försökt att höra med Coop varför det är denna enorma prisskillnad, men inte lyckats få tag på rätt person så här i semestertider.

Återkommer!

Comments on this entry are closed.

 • Joel 10 juli 2009, 9:43

  När ska folk lära sig att priser inte sätts efter produktionskostnader eller dylikt, utan att man tar så mycket betalt som man kan, helt enkelt.

  Så kommer Coop naturligtvis inte svara för de flesta vill inte gå med på att priser sätts på det sättet, men så är det. Det är meningslöst att önska att företagen ska prissätta sina produkter med någon inbördes rättvisa.

  Kanske är normalpriset för citronsyra 220 kr / kg. Nu får de som köper småpack betala mer och de som köper storpack mindre. Varför är det så orättvist? Är det konstigt att producent och försäljare vill belöna storköpare?

  • Louise Konsumentkoll 10 juli 2009, 10:35

   Hej Joel,
   Givetvis vet jag att priser sällan sätts efter produktionskostnader, men någon stans går väl ändå gränsen för vad som kan räknas som oskäligt eller ej, även om priset på citronsyra inte lär sänka en hushållsbudget.

   400 kronor kilot för citronsyra är en pris som jag tycker kan uppmärksammas.

   Marginalerna på kryddor och smaksättare är för det mesta jättehög, men att ta flera hundralappar för en produkt som säkert inte kostar mer än några tior att producera är väl ändå värt att diskutera. Eller?

   (Ska för säkerhet skull kolla vad det kostar att producera citronsyra med Santa Maria, kanske kostar det massor, men skulle inte tro det.)

 • Jesper 10 juli 2009, 11:01

  Om man tycker priset är oskäligt skulle jag föreslå att man agerar ansvarsfull konsument. Dvs, att man inte köper varan.

  Jag kan tycka att konsumentföreningen borde spendera mindre tid att detaljundersöka avvikande priser och mer tid med att fortbilda konsumenter att alltid notera jämförelsepriser. Om ni lyckas med detta sjunker försäljningen av de små påsarna, och därmed sänks priset. Give a man a fish, etc.

  • Louise Konsumentkoll 12 juli 2009, 18:29

   Hej,
   Jag håller med dig. Att det är viktigt att titta på jämförpriser har vi tagit upp i krönikor och på tematräffar och utbildningar för våra medlemmar under årens lopp. För några år sedan gjorde vi en stor undersökning i 47 butiker om jag minns rätt. Vi tittade på Konsum, ICA och andra kedjor och såg att ganska många slarvade med att sätta ut korrekta jämförpriser, eller också hade man inte jämförpriser alls på många produkter. Det blev ganska mycket liv i media i och med vår rapport, och det blev faktiskt mycket bättre ett tag. Tycker faktiskt jämförpriser sitter på de flesta produkter i butiker jag går in i. Så jag håller med dig, jämförpriser är jätteviktiga och ett utmärkt instrument för oss konsumenter.
   Vi detaljstuderar inte avvikande priser på produkter som citronsyra, det har vi inte tid med. Men ibland gör jag själv reflektioner över konstigheter med prissättning eller annat när jag är ute och handlar, som i fallet med citronsyran!

 • Jonas 24 augusti 2009, 22:10

  Samma konstiga förhållande gäller flera kryddsorter, där det är betydligt billigare att köpa en ny glasburk än att köpa ”refill”-påse. Den timjan jag i förrgår köpte på burk på Coop för 19 kronor skulle kostat 27 kronor om jag köpt den på påse i stället. Varför???

 • Hjärtrud 14 juli 2010, 19:13

  När jag köpte Citronsyra till min flädersaft fanns det bara den lilla påsen att köpa….. så jag hade inte ens valet att jämföra priser.

 • Jan Bengtsson 25 juni 2018, 11:49

  Jag har också reagerat på dessa orimliga priser på små påsar och att butikerna väljer att inte ha storpack, särskilt i sylt- och safttider. Man måste ju ha citronsyra så där är ju inget att välja på.
  I dag besökte jag vår lokala lilla butik som drivs av en trevlig kille från Syrien och han säljer citronsyra för 19:- / 500g vilket ger ett kilopris på 38:- En tionel av vad ICA/Coop tar för sina småpåsar!